Vânzările produselor de lux, în două lumi diferite. Cum se explică scăderea din UE, SUA și creșterea din China

Singura veste bună pentru producătorii de articole de lux este China

Vânzările de produse personale de lux (marochinărie, modă, orologerie, bijuterii, parfumuri și cosmetice) vor scădea cu 23% în acest an, până la 217 miliarde de euro, din cauza pandemiei de coronavirus, acesta fiind primul declin de după 2009 și totodată cea mai mare scădere înregistrată vreodată, a anunțat miercuri firma de consultanță Bain & Company, transmite Reuters.

Declinul preconizat de Bain, care vine în pofida unei reveniri puternice a vânzărilor de produse de lux în China, este în zona inferioară a intervalului cuprins între 20% și 35%, prognozat de aceeași firma de consultanță în luna mai a acestui an.

Acest lucru se datorează unei reveniri peste așteptări a vânzărilor de produse de lux în cursul verii, când măsurile de izolare au fost ridicate în întreagă lume iar magazinele care comercializează poșete, haine, bijuterii și ceasuri de lux au fost redeschise. Cu toate acestea, cel de-al doilea val de infecții cu coronavirus care a apărut în Europa și SUA începând din octombrie a condus la noi restricții și închideri de magazine. În plus, incertitudinea provocată de alegerile prezidențiale din SUA a afectat și ea încrederea consumatorilor.

Singura veste bună pentru producătorii de articole de lux este China, unde vânzările au crescut cu 45%, până la 44 miliarde de euro în acest an. Potrivit analiștilor de la Bain, China este pe cale să devină cea mai mare piață din lume pentru produsele de lux în 2025, pe măsură ce consumatorii chinezi înstăriți vor călători mai puțin și vor cheltui mai mult acasă.

"Avem o lume cu două viteze, în condițiile în care Europa și SUA au fost serios lovite de cel de-al doilea val al pandemiei precum și de incertitudinea socială și politică, în timp ce China accelerează fără întrerupere", susține Federica Levato, partener la Bain.

Potrivit firmei de consultanță, criză coronavirusului a accelerat trei tendințe, în condițiile în care achizițiile online de produse de lux s-au dublat, de la 12% în 2019 la 23% în 2020, iar comerțul electronic urmează să devină canalul principal pentru cheltuieli globale cu produse de lux în 2025. De asemenea, limitarea călătoriilor internaționale i-a făcut pe oameni să cumpere mai mult din țările lor de reședința, iar cumpărătorii născuți începând din 1981, Generația Z, sunt responsabili în prezent pentru aproape 60% din achizițiile totale de produse de lux.

Bain & Company se așteaptă că piață globală a produselor de lux să revină la nivelul din 2019 abia la finele lui 2022 sau începutul lui 2013, grație creșterii vânzărilor digitale și evoluțiilor solide din China.

Alte stiri

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcția de Președinte a fost ales cu vot unanim dl. Stanislav Rusu, directorul Societății pe Acțiuni ”TRACOM”.

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau reutilate din transport marfar în transport pentru pasageri. De asemenea, noua lege creează condiții pentru abuzuri și evaziuni fiscale.

Ultimele ȘTIRI

Moldindconbank a lansat primul bancomat full contactless din țară!

PRIMUL BANCOMAT FULL CONTACTLESS DIN MOLDOVA

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcți...

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau r...

Victor Pușcaș: Dreptul la Internet trebuie să fie stipulat în Constituția Republicii Moldova

DREPT CONSTITUȚIONAL

17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD și MAIB pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară

MAIB ȘI LINIA DE CREDITARE EU4BUSINESS-BERD

Vezi toate știrile