Vasile Bumacov, Vlad Filat și un fost șef ANSA, în spatele unor companii care au beneficiat ilegal de subvenții de la AIPA (INFOGRAFIC)

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, ministrul Agriculturii din perioada 2011 - 2015, Vasile Bumacov, dar și fostul șef al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi se află în spatele unor companii care au beneficiat ilegal în perioada 2010 - 2013 de subvenții de milioane de lei în agricultură. Potrivit Procuraturii Generale, care a pornit un dosar penal…

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, ministrul Agriculturii din perioada 2011 - 2015, Vasile Bumacov, dar și fostul șef al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi se află în spatele unor companii care au beneficiat ilegal în perioada 2010 - 2013 de subvenții de milioane de lei în agricultură. Potrivit Procuraturii Generale, care a pornit un dosar penal pentru spălare de bani și escrocherie pe acest caz, companiile fondate de aceste persoane au obținut subvențiile sub protecția nemijlocită a unor persoane cu funcții de demnitate publică.

În lista companiilor beneficiare de subvenții se regăsesc: SRL,,Caravita Co”, SRL,,Agro Bio Managment”, SRL,,Agrement Ecology”, SRL ,,ABM Agroindustries”, SRL ,,Avva Company”, SRL „ABM Eco Technology”, SRL „ShowBiz Management”, SRL „Eco Green 3R”, SRL „Agrofermoteh”, SRL „Ecoplantera”. Potrivit procurorilor, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat astfel în proporții deosebit de mari, însă nu au precizat despre ce sume este vorba.

Cine se află în spatele companiilor implicate

 - Caravita Co -

Fondatorul SRL ,,Caravita Co” este Vladimir Rusu, nepotul fostului prim-ministru, Vlad Filat. Fondatorul Vladimir Rusu, administratorul Caravita, Igor Cijov și directorul financiar al companiei, Tatiana Roșioru sunt bănuiți în dosarul delapidărilor de la Banca de Economii prin intermediul Caravita. Primul se află în arest la domiciliu, iar Cijov se află în detenție în izolator și Roșioru în arest la domiciliu.

Totodată, Ion Rusu, care este tatăl lui Vladimir Rusu, dar și cumnatul și nașul de cununie al lui Vlad Filat, administratorul de facto al Caravita Co și Business Estate Investment SRL a fost condamnat pe 6 noiembrie la 5 de închisoare cu executare în dosarul spălării de bani care a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari Băncii de Economii.

 - Ecoplantera - 

În spatele SRL "Ecoplantera" figurează fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, fostul șef ANSA, Gheorghe Gaberi și directorul IFAD Moldova, Victor Roșca. Cei trei sunt fondatori ai companiei, administrate de Radu Lîsîi. 

Bumacov deține o cotă de 10% din SRL-ul înregistrat pe strada Calea Basarabiei 18 din Chișinău. "Ecoplantera" este un SRL specializat în producerea răsadului de legume și flori. Într-un material realizat de Rise în octombrie 2014, Vasile Bumacov declara că "ideea afacerii a pornit-o împreună cu Victor Roșca". Anual, firma specializată în producerea răsadului de legume și flori, cultivă în jur de 10 milioane de fire, potrivit publika.md.

Solicitat să comenteze situația, Vasile Bumacov catalogat dosarul inițiat de procurori drept "o minciună". "Ecoplantera nu a primit niciodată subvenții de la stat, este o comandă politică, o lovitură în interesul țării și agriculturii", a declarat Bumacov pentru bani.md.

- Agrofermotech -

În lista fondatorilor SRL "Agrofermotech" se regăsesc trei nume, printre care și cel al lui Valentin Gaberi, care, potrivit surselor bani.md, este fiul fostului director ANSA, Gheorghe Gaberi. 

Alte companii

„Avva Company”, „ABM Agroindustries” și „ABM Agrement Ecology”, sunt implicate în scandalul furtului de la Banca de Economii, acestea au beneficiat de subvenții de aproximativ trei milioane de lei timp de doi ani, depășind cu mult pragul maxim admis de lege. Mai mult, Caravita ar fi obținut alte trei milioane de lei prin intermediul altor trei companii și anume „Agro Bio Management”, „Showbiz Management”, „ABM Eco Technology”, „Eco Green”, toate sateliți ai Caravita.

Tatiana Roșioru, director financiar la Caravita, deține aceeași funcție și la  SRL "ABM Eco Technology" și "Agrement Ecology".

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile