Veaceslav Ioniță: Demersul ANRE către CNA este o provocare de prost gust. Primele concluzii după audieri

23 Sept. 2021, 22:53
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 22:53 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 23 octombrie 2021, Veaceslav Ioniță a fost invitat la Centrul Național Anticorupție (CNA) după ce ANRE a depus un demers. În urma audierilor acesta a publicat pe Facebook primele concluzii.

1. Am rămas cu impresia că CNA nu va tolera situația de pe piața produselor petroliere și doresc sa ducă la bun sfârșit acest caz. Avem deja exemplul Politiei Naționale, care destul de rapid au venit cu probe privind existența comerțului ilegal cu produse petroliere, despre care am relatat public și care a fost negat de ANRE.
2. Demersul ANRE către CNA este o provocare de prost gust, care trebuie contracarat și eliminată pe viitor. Cel puțin asta am înțeles eu citind foița lor adresata CNA. ANRE asupra căruia planează suspiciuni în spațiul public, solicita CNA să ia măsuri cu cei care nu le permite să facă ce vor. Pe această cale anunț conducerea ANRE: CNA nu are competențe legale de a proteja corupții și nu cereți de la ei astfel de lucruri. Sper ca după această provocare din partea ANRE juriștii și conducerea CNA vor elabora protocoale interne, care sa permită pe viitor eliminarea unor astfel de provocări ieftine.

În urma audierilor, expertul economic Veacesla Ioniță consideră că CNA trebuie să-ți îndeplinească obligațiile să ducă la bun sfârșit acest caz.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie