Veaceslav Negruța: Legile raiderilor, promovate de anonimi

Articol de Veaceslav Negruța, publicat în Gazeta de Chișinău.

Articol de Veaceslav Negruța, publicat în Gazeta de Chișinău.

Chiar dacă coordonatorul Plahotniuc nu mai este de ceva timp pe plaiurile mioritice, iar revenirea/readucerea sa se lasă așteptată, urmașii săi sunt aici, bine-mersi, în aceleași funcții sau chiar promovați din momentul când a plecat făuritorul statului mafiotic.

Toate personajele crescute de Plahotniuc s-au orientat în timp și spațiu, iar acum iau decizii elaborate și fabricate ca pe vremea coordonatorului și după tipicul lui, ocolind Legea.

Ziua de luni, 20 iulie 2020, a început ca de obicei agitat. Brusc, a apărut o ședință de guvern neplanificată, iar motivația oficială urma să vină în după-amiaza aceleiași zile, când trebuia să aibă loc ședința parlamentului, la fel de subit anunțată de guvernare. Cu un singur scop: să fie discutată moțiunea de demisie a guvernului. Guvernul, de dimineață, s-a văzut obligat să bage pe sub masă niște proiecte care să le asigure un confort anumitor acționari ai acestui stat mafiotic.

Un astfel de proiect de modificare a patru legi a fost băgat în ședința guvernului fără a se cunoaște autorul lui. Și chiar dacă vizează legi importante pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, proiectul nu a fost înaintat de Ministerul Justiției și de autoritățile responsabile direct de acest domeniu. Un domeniu sensibil pentru grupările politico-oligarhice.

Nu au fost consultați nici acei experți de la MoneyVal, Consiliul Europei sau de la Banca Mondială care au participat la elaborarea Legii 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, la care se bagă modificări.

Pentru ce să le încurce aranjamentele și planurile de a vicia o lege care și așa nu e aplicată eficient? Și nu pentru că e proastă legea, ci pentru că astfel de legi sunt contrare interesului statului mafiotic, unde acționari sunt președinți, deputați, politicieni și oligarhi cu interese majore de a-și proteja activele obținute ilegal.

În esență, aceste modificări anunță o nouă etapă de preluări de afaceri de la cei care au deținut până acum controlul asupra statului mafiotic. A venit timpul altora să gestioneze activele extrase din R. Moldova.

Evident, este vorba de o gestionare deja în interesele următorului (par)venit cu drept de extragere de foloase, și nicidecum în interesul R. Moldova. Iar interesul RM ar fi recuperarea activelor extrase și obținute drept urmare a mai multor fraude, inclusiv în sectorul bancar și cu miliardele din BNM.

Aceste modificări zădărnicesc de fapt recuperarea banilor fraudați, transmițând dreptul de folosință de la foștii la actualii coordonatori, printr-un altfel de atac raider.

E curios că nimeni dintre miniștri sau șefii acestora nu și-a asumat rolul de autor sau prezentator al făcăturii în ședința de guvern sau în parlament. Rolul a fost delegat unei persoane care nu este nici funcționar public, nici persoană cu demnitate publică. Adică unei persoane care are rolul de sfetnic. Ministerul Justiției a fost informat că „proiectul este expertizat pozitiv de către Ministerul Justiției”, deși rolul ministerului este altul decât a expertiza inițiative legislative anonime.

Nici CNA nu a fost întrebat, și nici opinia Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor nu contează, deși Republica Moldova este în monitorizare dură din partea MoneyVal pentru neconformare cronică anumitor reguli și angajamente asumate anterior. Chiar și Comisia juridică, numiri și imunități zice că „proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi” pentru a fi susținut spre adoptare în prima lectură…

Întrebările rămân deschise: cum a ajuns un proiect anonim să fie trecut în doar câteva ore prin guvern, prin comisii și adoptat în prima lectură de majoritatea aleșilor poporului?

Cine stă în spatele acestui proiect de modificare și subminare a Legii privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului? Interesele cui le reprezintă Parlamentul RM?

 E posibil așa ceva fără o coordonare și aprobare prealabilă cu președintele Dodon, care deține controlul total nu doar asupra consilierilor săi de pretutindeni, dar și asupra aleșilor care pretind că sunt ai poporului?

Sau prevalează interesele, dictate de raideri cu experiență internațională, de a interveni în forță în legislația nouă care împiedică practicarea vechilor deprinderi. Nu cumva kuliokul rămâne soluția universală?

S-ar putea să aflăm în curând răspunsurile la aceste întrebări, poate mai degrabă decât va fi votată legea în lectura a doua în parlament. Dar nu suntem siguri. Pentru că statul mafiotic este o construcție care nu se conduce de Lege. Se știe după ce legi se conduce…

Alte stiri

O nouă rundă de privatizări. Ce obiecte sunt licitate și care este termenul limită de depunere a cererilor

Agenția Proprietății Publice anunță pentru perioada 25 septembrie - 13 noiembrie 2020, desfășurarea unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat.

Moldova Business Week-2020 va fi organizată în Chișinău, în noiembrie

Evenimentul Moldova Business Week-2020 va fi organizat în Chișinău în ultima decadă a lunii noiembrie.

BRAND DE LUX: Gucci

Gucci este al doilea cel mai valoros brand din lume din industria de lux.

Covifor – medicamentul contra coronavirus este adus de Dita EstFarm în RM

Preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor, care a fost aprobat de UE și SUA, pentru tratarea coronavirusului a ajuns astăzi în Republica Moldova, anunță Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile