Bani.md

VEȘTI BUNE! Producătorii din R. Moldova vor putea exporta în UE mai multe fructe, fără taxe vamale

VEȘTI BUNE! Producătorii din R. Moldova vor putea exporta în UE mai multe fructe, fără taxe vamale

Cantităţi mai mari de prune, struguri şi cireşe vor putea exporta fermierii din Republica Moldova în Uniunea Europeană, fără a plăti taxe vamale. Asta după ce Consiliul UE a aprobat decizia privind obţinerea condiţiilor preferenţiale suplimentare pentru exporturile pe piaţa Uniunii Europene, scrie trade.ec.europa, vineri, 20 decembrie,  transmite MOLDPRES.

Astfel, ţara noastră va beneficia de cote tarifare suplimentare, fără taxe vamale pentru exportul strugurilor de masă și prune, cu o creștere de 50% față de volumul actual, precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe (de 1500 tone). Totodată, producătorii din UE vor avea mai multe posibilităţi pentru export, deoarece Uniunea Europeană va oferi acces suplimentar, fără taxe vamale, pe piața din Republica Moldova.

De asemenea, au fost mărite pragurile care declanșează mecanismul de anti-eludare pentru grâu, orz, porumb, zahăr și cereale prelucrate, aşa cum a fost în ultimii ani.

Decizia Consiliului UE vine după ce producătorii autohtoni au cerut susţinerea autorităţilor. Astfel, la o întrunire din luna martie, Asociaţia „Moldova-Fruct” a solicitat ministerului de profil mărirea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, intensificarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri, inclusiv negocierea unor cote de import a merelor, fără taxe, cu Republica Arabă Egipt, asigurarea numărului suficient de autorizații de transport, precum și aprobarea Programului „Mere în școli” etc.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000