VIDEO 70 de antreprenori din ţara noastră îşi expun produsele şi serviciile la Iași! Evenimentul transmis de Rlive

11 Nov. 2022, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, evenimentul  are drept scop contribuirea la dezvoltarea, promovarea si consolidarea relaților economice și comerciale dintre Republica Moldova și România, precum și la încurajarea competitivității produselor și sericilor, prin crearea unei platforme de discuți și prezentarea oportunităților de cooperare.

„După o pauză de doi ani, ne reîntoarcem la Iași, de data aceasta mult mai dornici de a prezenta pieței române produsele și serviciile moldovenești, mult mai calitative şi competitive. Prezența unui număr impunător al companiilor moldovenești-participanți al expoziției, este o dovadă în plus a bunelor relați de vecinătate ce leagă Republica Moldova și România. Ne bucurăm că suntem așteptați la Iaşi cu atâta ardoare, semn co antreprenorii noștri, la edificiile anterioare, au reușit să câștige admirația consumatorilor ieșeni”, a declarat președintele CCI.

Președintele CCI a adus mulțumiri partenerilor pentru suportul acordat de autoritățile din România, dar și companiilor car eparticipă la expoziție.

„Țin să menționez ca România a fost şi s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali al Republic Moldova. Relațiile dintre statele noastre sunt influențate de cadrul european al vecinătăți și contextul geopolitic internațional, precum şi de nivelul contactelor bilaterale si preferințele naționale ale statelor. În cadrul acestor cooperări, au fost organizate mai multe activități comune, printre care se numără misiuni economice, forumuri de afaceri, mese rotunde, seminare, participarea la expoziții și schimb de experienta. Antreprenorii din Republica Moldova au dat mereu dovadă de un interes vădit pentru colaborarea cu parteneri de peste Prut fapt confirmat de numărul participanților de astăzi- cca 70 de întreprinderi”, a mai precizat  Sergiu Harea.

La eveniment a participat și ministrul Agriculturii și Industrie Alimentare, Vladimir Bolea. Oficialul a vorbit cu mândrie de produsele autohtone și a menționat că speră la noi colaborări cu partenerii din România.

„Apreciem deschiderea autorităților române de a oferi oportunități de promovare a produselor și serviciilor moldovenești pe piața României. Sperăm că evenimentul de astăzi vor consolida cadrul de comunicare între agenți economici de pe ambele maluri ale Prutului. Mizăm pe intensificarea schimburilor comerciale şi pe conturarea noilor parteneriate de succes No vom continua angajamentul de diversificare a exporturilor şi vom acționăm cu determinare pentru a valorifica toate oportunitățile oferite de România, astfel încât să ne bucurăm împreună de realizările obținute”, a declarat ministrul Agriculturii și Industrie Alimentare.

Cea de-a IV-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” este organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România.

 

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău