(VIDEO) A fost inaugurat primul pod din lume imprimat 3D. Transmite date despre starea lui și impactul pietonilor

19 Iul. 2021, 17:49
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iul. 2021, 17:49 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Un pod cu lungimea de 12 metri, imprimat 3D a fost instalat în Amsterdam. Podul, creat de compania olandeză MX3D, a fost montat pe canalul Oudezijds Achterburgwal, în Amsterdam’s Red Light District. Este pentru prima dată când un pod imprimat 3D este inaugurat.

Podul a fost construit în aproximativ 4 ani și are forma literei S. Acestava fi un „laborator viu” în capitala olandeză, deoarece ajută la traficul pietonal, scrie www.dailymail.co.uk. La crearea construcției au lucrat și cercetătorii de la Imperial College din Londra, ei fiind cei care vor avea în vedere ”performanța” acesteia, dotată cu foarte mulți senzori, astfel încât să poată fi practicabilă.

Senzorii sunt cei care transmit oamenilor de știință în ce stare se află podul și care este impactul pe care pietonii îl au asupra sa.

”Este prima dată când un astfel de pod este dat în folosință. Noi am testat capacitatea sa și a componentelor sale prin intermediul senzorilor în timpul procesului de printare. E minunat că am reușit să creem așa ceva”, a spus profesorul Leroy Gardner, de la Departamentul de Inginerie Civilă și de Mediu.

Pentru construcție s-au folosit 4,5 tone de oțel inoxidabil pentru a imprima podul în designul elaborat și curbat. Printarea s-a efectuat în patru piese principale, plus cele patru colțuri, care au fost, ulterior, sudate manual.

Printarea a început în martie 2017, iar podul finalizat a fost expus la Dutch Design Week din octombrie 2018.

Din cauza pandemiei, planurile de lansare și instalare au fost amânate.

”Printarea 3D oferă noi oportunități industriei construcțiilor, ne dă mai multă libertate. Însă, în același timp, e nevoie de o nouă gândire, adaptată modelului de construcție. E, mai, degrabă, o provocare”, a adăugat Gardner.

Studiile și proiectul construcției au fost făcute publice în două reviste, Journal of Constructional Steel Research and Materials & Design (2020) și Engineering Structures (2019).

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală