(VIDEO) Campania MOLDOVA PENTRU PACE// Pacea e atunci când…

18 Mart. 2022, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mart. 2022, 14:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De la invazia Rusiei în Ucraina, întreaga lume s-a arătat solidară cu cetățenii Ucrainei, în special Republica Moldova, care are frontieră comună cu această țară. În acest sens, mai multe instituții media din Moldova se implică activ prin difuzarea de mesaje pacifiste și combaterea știrilor false. Dezvoltatorii campaniei Moldova pentru Pace au lansat cinci spoturi video ce promovează mesaje pro-pace. Produsele au fost dezvoltate în mod voluntar de către comunitatea creativă din Republica Moldova.

Amintim că zeci de agenții de comunicare, sute de comunicatori de la instituții publice, sector asociativ și privat, designeri, producători de video și animație și-au unit eforturile pentru a susține Guvernul Republicii Moldova în acțiunile sale de comunicare și asistență acordată refugiaților din Ucraina, precum și alte acțiuni lansate ca urmare a războiului din Ucraina.

Peste 100.000 de materiale informative (pliante, banere, stickere) au fost produse în limbile română, rusă și ucraineană, video testimoniale, billboarduri, banere, carduri social media, campanii mass media și social-media desfășurate.  Sub umbrela campaniei au fost lansate alte inițiative de suport a refugiaților: activități educaționale pentru copii, lecții online cu profesori în limba ucraineană, spații de co-working, anunț de angajări, asistență psihologică.

„Pace e atunci când copiii se nasc în maternitate, dar nu în subsoluri.”

„Pace e atunci când mă trezesc de la vocea mamei, dar nu de la sirene de război.”

„Pace e atunci când primesc mesaje de dragoste.”

„Pace e atunci când râdem, cântăm și iubim. Și atunci când dansăm tot e pace.”

„Pace e atunci când nu ne e frică de avioane.”

Campania Moldova pentru Pace, lansată pe 1 martie, promovează mesaje și acțiuni ce cheamă la unitate, pace și combat ura și fake-newsurile. Toate materialele campaniei (banere, carduri social media, pliante, video) sunt publice pentru distribuire și pot fi ACCESATE AICI.

Campania Moldova pentru Pace este rezultatul parteneriatului dintre autoritățile publice, inițiativele civice de voluntariat și este susținută de Asociația companiilor creative COR și Proiectul Tehnologiile Viitorului,  finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău