(VIDEO) Cea mai scumpă carne de vită din lume – imprimată 3D. Descoperirea oamenilor de știință din Japonia

01 Sept. 2021, 15:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Sept. 2021, 15:40 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Oamenii de știință de la Universitatea japoneză Osaka au găsit o modalitate de a imprima 3D carne de vită wagyu într-un laborator, scrie Business Insider. Aceasta este mai scumpă carne de vită din lume, originară din Japonia, prețul pentru un kilogram se ridică la 200 de dolari. Datorită acestui succes, cercetătorii spun că sunt cu un pas mai aproape de a face această carne sintetică disponibilă la scară largă.

Pentru a imprima această carne, oamenii de știință au folosit celule stem pe care le-au luat de la vacile wagyu. Astfel, cercetătorii și-au propus să creeze o structură cu marmorarea caracteristică văzută în carnea de vită wagyu care o deosebește de alte tipuri de carne.

Prin izolarea celulelor de carne de vită, oamenii de știință au organizat modul în care mușchii, vasele de sânge și grăsimea ar trebui să fie stivuite. După aceasta țesuturile au fost modelate sub forma unei fripturi folosind o tehnică numită bioprintare 3D, unde structurile celulare pot fi stratificate pentru a semăna cu țesuturile reale.

„Prin îmbunătățirea acestei tehnologii, va fi posibilă nu numai reproducerea structurilor complexe de carne, ci și modificarea subtilă a componentelor grase și musculare”, a spus Michiya Matsusaki, unul dintre cercatătorii care au participat la studiu.

Deși aceasta ar putea fi prima bucată de carne de vită wagyu care a fost vreodată tipărită 3D, aceasta nu a fost prima încercare. În luna februarie a acestui an, Aleph Farms și Facultatea de Inginerie Biomedică Technion din Israel au încercat să printeze atricot de vită folosind celule de vacă reale.

Cu toate acestea, ar putea trece ceva timp până când această carne printată va fi disponibilă publicului deoarece departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USD) și Food and Drug Administration (FDA) nu au creat în prezent un cadru de reglementare pentru astfel de produse.

Realitatea Live

02 Oct. 2022, 05:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2022, 05:43 // Actual //  Lupu Eduard

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare cu randament scăzut în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă, informează Reuters.

După ce Rusia a confirmat pierderea bastionului său de la Lyman, în estul Ucrainei, Kadîrov i-a criticat pe comandanţi pentru eşecurile lor şi a scris pe Telegram: „După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marţiale în zonele de frontieră şi utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.

Conducătorul Ceceniei este un susţinător al războiului din Ucraina, forţele cecene făcând parte din avangarda armatei ruse de acolo. Se crede că Kadîrov este un apropiat al lui Putin, care l-a numit la conducerea Ceceniei în 2007.

În mesajul său, Kadîrov l-a descris pe colonelul-general Alexander Lapin, comandantul forţelor ruseşti care luptă la Lyman, drept o „mediocritate” şi a sugerat ca acesta să fie retrogradat.

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă o retragere din Lyman, un bastion important şi un centru logistic pentru forţele ruseşti din regiunea ucraineană Doneţk.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău