VIDEO//Moldovagaz, cu „mâna întinsă” după bani la bănci. Spînu: procedura ar fi durat mult prea mult

25 Nov. 2021, 19:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Nov. 2021, 19:22 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz ar fi încercat să achite de sine stătător datoria de 74 de milioane de dolari pentru consumul curent din luna octombrie și jumătate de noiembrie. Totuși, acest lucru nu a fost posibil din cauza sumei prea mari, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Moldovagaz a căutat soluții, inclusiv să ia un credit de la bancă. Însă, suma este mult prea mare și procedura de a obține un astfel de credit de 74 de milioane ar fi durat mult prea mult. În felul acesta, noi știind despre aceste limitări, am venit cu aceste măsuri(transferul de la Energocom către Moldovagaz). Cetățenii trebuie să înțeleagă că această situație este doar de moment, acum”, a declarat Spînu pentru Radio Europa Liberă, citată de realitatea.md.

Întrebat dacă aceste plăți din bugetul de stat nu creează un precedent pentru viitor, Spînu menționează că acest caz este unic și a fost cauzat de diferența foarte mare dintre tariful la gaz și prețul de achiziție a gazului din Rusia.

Nu au cum pentru că iarăși am să repet, să luăm un calcul matematic. În luna octombrie prețul de achiziție a gazului a fost de 790 de dolari, tariful a rămas la 4,20 lei, nu a crescut. Dacă creștea tariful în luna octombrie, la prețul de 790 de dolari pentru gaz, ar fi trebuie să avem nu 4,2 lei, dar cel mai probabil 16 sau 17 lei, dar tariful nu a crescut. Respectiv, Moldovagaz a încasat bani pentru consumul din luna octombrie la un tarif de 4,2, dar a cumpărat cu 790 de dolari. Este logic ca să se creeze această diferență enormă. De ce spun că nu poate să se creeze un precedent. Pentru lunile următoare tariful este deja aprobat și a crescut la 11 lei. Un alt aspect, guvernul deja a aprobat pachetul de suport pentru cetățeni. Respectiv, acest suport din partea guvernului pentru cetățeni este suficient pentru ca Moldovagaz să își poată achita facturile până la data de 20 a lunii următoare”, a concluzionat Spînu.

Autoritățile vor transfera 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgență, pentru a susține plățile Moldovagaz pentru lunile octombrie și noiembrie, pentru gazul livrat de Gazprom.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei