(VIDEO) „Procuratura e în vacanță la propriu și la figurat”. Concluziile Maiei Sandu după ședința CSS

10 Aug. 2021, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2021, 14:27 // Actual //  Dumitrita Culiuc

La ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) s-a discutat despre ce întreprinde Procuratura Generală pentru a preveni eventualele tentative a „corupților mari” care vor încerca să fugă din țară în moment ce sunt cercetați sau urmează să fie demarate proceduri de investigare pe numele lor, în contextul în care o parte din cei vizați au reușit deja să părăsească hotarele țării noastre. Anunțul a fost făcut astăzi de către șefa statului, Maia Sandu, după ședința CSS, precizând că „Procuratura este în vacanță la propriu și la figurat”, scrie Realitatea.md.

Maia Sandu a declarat că, deși a invitat la CSS toată conducerea celor trei Procuraturi (Procuratura Generală, PCCOCS și Procuratura Anticorupție), la ședință s-a prezentat un singur reprezentant din partea Procuraturii, unul din procurorii generali adjuncți, pentru că „toți ceilalți ar fi în vacanță”.

„Din păcate Procuratura este în vacanță la propriu și la figurat. Un singur reprezentant s-a prezentat la ședința CSS, deși au fost invitați toți reprezentanții celor trei instituții. Am avut o discuție cu referire la ce acțiuni întreprinde Procuratura pentru a nu admite ca „marii corupți”, lideri ai grupărilor criminale să fugă din țară până a fi condamnați definitiv, așa cum au făcut-o deja unii, cum ar fi Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor și Constantin Botnari în 2019, mai recent Vladimir Andronache, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. Am întrebat ce face Procuratura pentru a preveni fuga corupților mari din țară, care sunt anchetați, însă nu au interdicție de a părăsi țara. Nu am primit nici un răspuns clar de la reprezentanții Procuraturii”, a anunțat Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, reprezentantul Procuraturii s-a îndreptățit prin faptul că legislația nu le permite asemenea măsuri restrictive în procesul sau faza de investigare, deși, președinta s-a arătat nedumerită față de acest răspuns, întrucât în cazul unor persoane certate cu legea se aplică această măsură, dar în cazul „marilor corupți”, procurorii spun că nu au temei de a aplica asemenea restricții.

Totodată, șefa statului i-a îndemnat ca procurorii să înceapă a aplica asemenea măsurii pentru cei care încă nu au fugit din țară, dar urmează să fie investigați și condamnați pentru acte de corupție, precizând că: Nu am primit asigurări de la Procuratură că aceste persoane nu vor fugi din țară, iar autoritățile statului să le poată opri.

La final, președinta țării a declarat că, membrii CSS au formulat un set de recomandări pentru Procuratura Generală, antrenată în procesul de luptă cu „marii corupți” ai statului.

„Am formulat o serie de recomandări pentru Procuratură printre care evaluarea riscurilor, a procurorilor, care se ocupă de dosarele de rezonanță a corupției mari și evaluarea eficienței a acestora, ca să nu admitem cumva ca cineva din cei care trebuie să aplice legea să o facă selectiv în raport cu cei care au încălcat-o flagrant. O să revenim la acest subiect în termen scurt și sper că PG măcar atunci va avea răspuns plauzibil la întrebările noastre. De asemenea vom demara și modificarea cadrului legal, pentru a eficientiza activitatea Procuraturii”, a conchis Maia Sandu.

Concluzia Maiei Sandu a fost pe cât de scurtă pe atât de explicită referitor la activitatea Procuraturii Generale: Activitatea Procuraturii este anemică.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 11:44
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 11:44 // Slider //  Dumitrita Culiuc

La început de noiembrie, trenul Chișinău-București își va relua circulația, după o pauză de 20 de luni. Cursa a fost sistată în martie 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

Directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, a precizat pentru IPN că, inițial, vor fi două curse pe săptămână, marți și vineri, iar mai târziu, în funcție de numărul de pasageri, numărul curselor ar putea fi suplimentat. Durata călătoriei cu trenul Chișinău-București este în jur de 13 ore.

Oleg Tofilat a spus că relansarea cursei Chișinău-București depinde de mai multe aspecte.

„E nevoie ca CFR (Compania „Căile Ferate Române” – n.red.)  să ne confirme disponibilitatea rețelei. Trebuie să reușim, totuși, cu reparația vagoanelor în termen. Poate să se întâmple ca unele componente n-o să vină la timp”, a specificat directorul CFM.

Oleg Tofilat a adăugat că, tot de la începutul lunii noiembrie, este preconizată și relansarea curselor spre Iași și Odesa, pe trenuri modernizate.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală