Bani.md

(VIDEO) Producătorii agroalimentari ar putea fi integrați în lanțuri naționale și internaționale de magazine. DETALII

(VIDEO) Producătorii agroalimentari ar putea fi integrați în lanțuri naționale și internaționale de magazine. DETALII

A avut loc webinarul regional "Promovarea exporturilor și consolidarea legăturilor lanțului de aprovizionare în sectorul procesării produselor alimentare", în cadrul Programului de Competitivitate a OECD pentru Eurasia, implementat în Republica Moldova. Scopul a fost prezentarea rezultatelor analizei efectuate pe parcursul lui 2019 și propunerea recomandărilor OECD pentru Republica Moldova de politici și a acțiunilor privind integrarea întreprinderilor din domeniul de procesare a produselor agroalimentare în lanțurile de distribuție la nivel național și internațional.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a reiterat importanța sectorului ÎMM în asigurarea dezvoltării economice a Republicii Moldova și rolul ODIMM în pregătirea producătorilor autohtoni pentru integrarea în lanțurile valorice globale: „ODIMM încurajează companiile în adoptarea standardelor de calitate, a soluțiilor inovatoare și de ecologizare,  cu accent pe digitalizarea proceselor de producție. Concomitent cu  programele deja existente precum: PARE 1 + 1, Femei în Afaceri, Fondul de Garantare a Creditelor, Start pentru Tineri, am inițiat noi instrumente de suport  care vor facilita integrarea ÎMM-urilor în lanțurile de valori globale și le vor ajuta să depășească barierele existente. Totodată, pentru a încuraja integrarea companiilor moldovenești în lanțurile valorice globale, planificăm pentru perioada următoare să punem în aplicare noi acțiuni care au menirea de internaționalizare și susținere a dezvoltării inițiativelor de clustere în afaceri”.

  • Totalul beneficiarilor programelor de suport gestionate de ODIMM, mai mult de jumătate sunt companii din domeniul agroalimentar.

În cadrul webinarului, OECD a prezentat un studiu de evaluare a egalității privind  integrarea producătorilor autohtoni de produse alimentare în lanțurile valorice globale prin conexiunea acestora cu marii distribuitori care operează în Republica Moldova. Autorii studiului recomandă conturarea politicilor naționale în trei domenii strategice:

(a) pregătirea procesatorilor agroalimentari locali pentru integrarea în lanțurile valorice globale,

(b) facilitarea legăturilor între lanțurile de aprovizionare, întreprinderile procesatoare de produse alimentare și supermarketuri și

(c) îmbunătățirea accesului ÎMM la piețele externe.

  • Sergiu Railean: Recomandările OECD vor facilita accesul producătorilor noștri din industria agroalimentară pe piețele externe

„În contextul crizei pandemice, sectorul agroalimentar din Republica Moldova a devenit și mai vulnerabil la diverse provocări. În aceste condiții, fermierii și furnizorii locali trebuie susținuți mai mult ca niciodată. Evaluarea și experiența OECD este una valoroasă, care, cu siguranță, ne va ajuta să integrăm producătorii din industria alimentară în lanțurile de valori globale. De asemenea, susținerea OECD ne va permite să ajustăm politicile de intervenție pentru a acorda și mai mult suport întreprinderilor mici și mijlocii”, a declarat Sergiu Railean.

Potrivit ministrului Sergiu Railean, sectorul agroalimentar, ca pondere în produsul intern brut, se află pe locul doi după sectorul serviciilor și ocupă primul loc în ceea ce privește contribuția la creșterea economică.

Webinarul face parte din seria de evenimente online organizate de OECD în perioada 27 mai – 25 iunie privind răspunsurile țărilor Parteneriatului Estic la criza pandemică, precum și evaluarea statutului integrării țărilor membre în lanțurile de valori globale și accesul direct la piețele externe.

La ședința online au luat parte reprezentanți ai instituțiilor de stat și factori de decizie din cele șase țări membre ale Parteneriatului Estic (Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus), responsabili din lanțurile de distribuitori, experți internaționali, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene, OCDE și altor organizații internaționale.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000