Bani.md

(VIDEO) Reforma Procuraturii a trecut de lectura finală

(VIDEO) Reforma Procuraturii a trecut de lectura finală

Proiectul de modificare a legii cu privire la Procuratură a fost votat azi, 16 septembrie, și în lectura a doua, după ce deputații s-au întrunit în ședință închisă întru stabilirea amendamentelor. Deși președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat că ședința în plen va continua la ora 19:00, aceasta s-a început abia la 22:00.

Discuții au durat circa cinci ore, ca într-un final pentru proiect să-și dea votul 55 de deputați PSRM și din Blocul ACUM.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a încheiat ședința de azi cu un: „Noapte bună”, amintându-le colegilor că se reîntâlnesc joi, 19 septembrie.

Comisia de concurs va consta din: ministrul justiției, un fost judecător sau fost procuror cu o experiență de cel puțin zece ani în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de către președintele parlamentului. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă o experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de specialitate.

Potrivit modificărilor legislative, candidatul la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Concursul pentru funcția de procuror general va consta din două etape. Prima va fi cea a preselecției candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, iar a doua – selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Consiliul Superior al Procurorilor va desfășura interviul candidaților propuși de Ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

În cazul în care președintele țării va respinge candidatura selectată, CSP va restitui Comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.

În conformitate cu modificările operate, la sesizarea ministrului justiției sau a președintelui țării, poate fi constituită o Comisie pentru evaluarea activității procurorului general. Evaluarea activității procurorului general va avea drept scop verificarea faptului dacă acesta s-a implicat ilegal în activitatea unui alt procuror sau a intervenit ilegal pe lângă alte autorități, instituții sau funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni sau comiterea unor acțiuni care afectează grav imaginea Procuraturii ori independența procurorilor. Urmare a evaluării activității procurorului general, Comisia de evaluare va întocmi un raport motivat și va propune CSP eliberarea din funcție a acestuia.

Încetarea mandatului procurorului general are loc prin decretul președintelui, la propunerea CSP. În funcția de adjunct al procurorului general va fi numită persoana care are o experiență de cel puțin cinci ani în funcția de procuror în ultimii 15 ani și dispune de capacități organizatorice.

Totodată, modificările la Legea procuraturii mai prevăd extinderea numărului de membri ai CSP de la 12 la 15 membri. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000