Bani.md

(video) S-a dat startul lucrărilor de construcție a complexului „Chișinău Arena”. Cum va arăta grandiosul proiect

(video) S-a dat startul lucrărilor de construcție a complexului „Chișinău Arena”. Cum va arăta grandiosul proiect

Prima piatră de temelie a complexului multifuncțional de importanță națională „Chișinău Arena” a fost pusă duminică, 14 octombrie, dând start astfel construcției celui mai impunător proiect de acest fel din țara noastră.

Șantierul a fost inaugurat la șapte luni de la data anunțării de către Andrian Candu a intenției de a construi prima sală polivalentă conformă criteriilor federațiilor internaționale pentru sporturi de echipe in-door.

”Am promovat proiectul unui complex polivalent modern pentru că numai printr-o investiție de asemenea amploare vom asigura condiții pentru pregătirea sportivilor de performanță, organizarea unor competiții internaționale și a evenimentelor culturale de rezonanță. Materializarea aspirațiilor noastre comune din ultimii 27 de ani este Chișinău Arena - cel mai ambițios proiect dezvoltat în Republica Moldova de la independență”, a declarat Andrian Candu la deschiderea evenimentului.

Selim Bora, președintele Summa, a anunțat că peste 12 luni construcția va fi finalizată.

„Proiectul „Chișinău Arena” este unul revoluționar, menit să asigure Republicii Moldova o generație de oameni sănătoși și dornici de a schimba lucrurile spre bine. Complexul, cu o suprafață totală de 100 000 m2 va integra arena polivalentă, Aqua Centrul, un club de tenis, locuri de recreare și parcare cu 1000 de locuri. Arena polivalentă va avea o suprafață de 17 753 m2 și va putea găzdui circa 5 mii de vizitatori în funcție de activitățile desfășurate. Arena va găzdui evenimente sportive dar și de divertisment, precum meciuri de basketball, volleyball, minifotbal, box, tenis, expoziții, conferințe și concerte”, a menționat arhitectul proiectului, Kerem Yazgan.

Aqua Centrul al complexului va integra o piscină construită conform standardelor olimpice cu 10 piste și o tribună cu o capacitate de peste 500 de spectatori. Centrul va mai fi dotat cu un Aqua Park și săli spațioase pentru fitness.

"Astăzi a fost dat startul construcției celui mai impunător proiect de acest fel din țara noastră. Cred cu tărie în dezvoltarea acestui complex și sunt sigur că în afară de locuri de muncă create și un beneficiu pentru populație, complexul va avea un impact pozitiv imediat asupra economiei țării. Va aduce turiști, venituri atât la bugetul local, dar și la cel de stat", a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Arhitectul proiectului „Chișinău Arena”, Kerem Yazgan a prezentat în detalii ce prezintă și care sunt caracteristicile acestui complex unic în Republica Moldova.

În apropierea sălii polivalente vor fi construite și 7 corturi de tenis deschise pentru antrenament și un cort central cu tribune cu 520 de locuri, pentru desfășurarea competițiilor internaționale.

De asemenea, complexul „Chișinău Arena” va dispune și de o zonă recreațională cu o tablă de șah sub cerul liber, un teren de joacă pentru copii, o piscină decorativă imensă, care iarna se va transforma în patinoar și o piața multifuncțională cu așezare amfiteatru pentru desfășurarea diverselor evenimente de agrement.

Complexul multifuncțional „Chișinău Arena” va fi dat în exploatare în termen de 12 luni din momentul lansării construcției, fiind amplasat strategic cu acces către drumuri de importanță națională și internațională.

Compania turcească Summa este câștigătoarea concursului desfășurat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării privind selectarea companiei private pentru implementarea proiectului de Parteneriat Public-Privat de proiectare și construcție a arenei polivalente de interes național. Compania Summa are o experiență bogată în construcții și până în prezent își desfășoară activitatea de înaltă calitate în 14 țări, precum Turcia, Venezuela, Rusia, România și Moldova. Printre lucrările realizate de compania Summa în Moldova putem enumera spitalul internațional Medpark și Spitalul Republican, Școala Internaţională Heritage, Radisson Blu Leogrand Hotel Chișinău, Shopping MallDova și complexele rezidențiale Crown Plaza.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000