VIDEO//Spînu aruncă zarurile cu privire la ultimatumul impus de Gazprom. Cum ne-au tras rușii țeapa

25 Nov. 2021, 19:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Nov. 2021, 19:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ziua de 22 noiembrie ar fi trebui să se încheie diferit de cum s-a început. Reprezentanții Gazprom ar fi fost informați că Moldova ar mai avea nevoie de un răgaz pentru a soluționa problema datoriei (este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie). Conform declarațiilor ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în prima parte a zilei s-ar fi ajuns la un numitor comun în cadrul Consiliului de observatori Moldovagaz. Însă, seara, ultimatumul de 48 de ore, impus de Gazprom a bătut la ușă, pe neprins de veste.

Această informație ne-a luat prin surprindere și pe noi, acest termen de 48 de ore. Luni, la Consiliul de observatori Moldovagaz, am informat reprezentanții Gazpromului că uite, este nevoie de încă puțin timp ca să poată să fie rezolvat. In cadrul acelei discuții a consiliului și în discuția pe care am avut-o cu domnul Miller, nu am fost informat despre aceste 48 de ore. S-a luat o decizie formală ca președintele Consiliului de observatori Moldovagaz să facă toți pașii necesari pentru acoperirea acestei diferențe. Nici într-un moment nu s-a spus de 48 de ore”, a declarat Spînu.

Totodată, acesta a mai spus că despre ultimatum a aflat chiar din presă.

Am aflat din presă despre aceste 48 de ore. Noi și în conferința de presă am spus că, din perspectiva noastră, este regretabilă modalitatea aceasta de colaborare. Noi am arătat deschidere, bunăvoință de a rezolva aceste probleme la nivel tehnic, fără a intra în discuții în mass-media. Mai mult decât atât, am spus că noi vrem să fim transparenți, să trecem aceste modificări din buget prin Parlament, prin prima lectură, cu spațiu de discuții, cu diferență între prima și a doua lectură. Nu am votat noaptea, nu am votat la pachet ambele lecturi pentru ca să respectăm norma legală, oferind claritate pentru cetățeni”, a declarat Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni la Radio Europa Liberă Moldova, citată de Realitatea.

Gazprom a notificat Republica Moldova luni, 22 Noiembrie, că ar putea stopa furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul companiei ruse a explicat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a celei curente la timp.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei