(VIDEO) „Totul despre Capitală” la Aquarelle FM – Emisiunea care prezintă cele mai actuale informații despre Chișinău

01 Dec. 2022, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 14:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Aquarelle FM și-a asumat cauza nobilă de-ai ajuta pe chișinăuieni să-și cunoască mai bine orașul. Postul de Radio promovează un proiect lansat de Primăria Municipiului Chișinău, intitulat „Totul despre Capitală”. Mai multe detalii despre această emisiune ne-a oferit prezentatorul Gheorghe Vrabie.

Gheorghe Vrabie este directorul postului de program al postului de radio Aquarelle FM. Totuși, colegii și ascultătorii îl cunosc drept Marius.

„Ne iubim foarte mult orașul, iubim locuitorii Capitalei. Difuzăm multă muzică autohtonă și ne place tot ce este autohton. De aceea, din această toamnă difuzăm „Totul despre Capitală”, o emisiune nouă, în care se discută proiectele implementate, precum și cele propuse de municipalitate spre a fi dezvoltate în Chișinău”.

Prin intermediul emisiunii, realizatorii își propun să-i țină la curent pe ascultători cu tot ce se întâmplă în Capitală: de la schimbările din infrastructura orașului, până la declarațiile din Consiliul Municipal.

„Ne străduim să fim foarte obiectivi, ca publicul să aibă o informație corectă și să fie la curent cu tot ce se întâmplă la noi în oraș. Asta puteți asculta zilnic, de patru ori pe zi, în cadrul emisiunii „Totul despre Capitală”, pe frecvența 90,7 FM”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Ca și alți locuitori ai Capitalei, Gheorghe Vrabie a sesizat că orașul evoluează și devine de nerecunoscut.

„Am observat mai multe schimbări pozitive, inclusiv pavarea drumurilor, infrastructura și transportul public. Spre bucuria mea, toate se îmbunătățesc. Apar și mai multe locuri de odihnă pentru locuitorii Capitalei. Chiar alături de noi este bulevardul Grigore Vieru, care s-a transformat pur și simplu radical în acest an. Au apărut leagăne pentru copii, lumea se simte foarte bine acolo. Pavajul în formă de covor tradițional moldovenesc, într-adevăr, reprezintă ceva neobișnuit și nou pentru noi”.

Un alt aspect pozitiv pe care l-a identificat jurnalistul este că angajații primăriei și edilul Capitalei merg peste hotare și aduc reprezentanți ai primăriilor din orașele europene, pentru a le implementa practicile la noi.

„Sunt convins că municipalitatea a ales echipa potrivită pentru realizarea emisiunii „Totul despre Capitală”. Sperăm pe viitor să mai avem proiecte comune cu primăria, care să fie în avantajul chișinăuienilor”, conchide Gheorghe Vrabie.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău