(VIDEO) Un nou record în Cartea Recordurilor Guinness. Un înnotător a realizat cel mai mare salt din apă

30 Mart. 2021, 07:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Fetco Veronica
30 Mart. 2021, 07:00 // Oameni şi Idei //  Fetco Veronica

Înotătorul egiptean Omar Sayed Shaaban, în vârstă de 21 de ani, a intrat în Cartea Recordurilor Guinness realizând cel mai mare salt din apă folosind un monofin (labe de înot cu o singură lamă).

Anterior, recordul a fost deținut de italienii Cesare Fumarola și Stefano Figini și de egipteanul Soliman Sayed, care, au realizat un salt de 2 m. Omar a realizat însă o săritură din apă de 2,30 m. Recordul a fost bătutut după nouă ani, scrie Reuters.

Pentru această probă sunt folosite labele de înot cu o singură lamă, pentru ambele picioare (monofin sau hyperfin). Acestea au fost concepute în Rusia la sfârșitul anilor ’60 și inițial au fost folosite la înotul de viteză la suprafață sau la înotul subacvatic, în stilul delfin, dar acum sunt din ce în ce mai folosite și de scufundătorii în apnee, datorită puterii mai mari de propulsie.

Omar își dorește încă din 2015 să stabilească un record mondial.

La vârsta de 8 ani, Omar s-a înscris la clubul de canotaj din Ismailia. Un an mai târziu, s-a alăturat Clubului Canalul Suez din același oraș, unde s-a antrenat 12 ani, mulți dintre aceștia ca înotător sprinter profesionist.

Pentru dezvoltarea veleităților de înot asemănătoare unui delfin Omar face trei antrenamente pe zi, de două ori în bazin și o sesiune de gimnastică între cele două sesiuni de înot.

„Exersez ca să îmi măresc frecvența bătăilor membrelor și să obțin mușchi mai rigizi”, a explicat Omar.

„Scopul meu nu este însă niciodată să îmi măresc masa musculară”, adaugă atletul. „Mușchii mai mari îngreunează sprintul în apă, așa că mă antrenez pentru a menține ciclul de tăiere, pentru a-mi spori flexibilitatea, pentru a-mi îmbunătăți reflexele musculare și, bineînțeles, pentru a avea picioare mai puternice”, a spus Omar.

Omar este al doilea cel mai rapid înotător junior din lume, el înnoată  50 de metri sub apă dintr-o singură respirație în doar 15,6 secunde.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Aug. 2021, 13:38 // Actual //  Otilia Cotruța

Primarul General, Ion Ceban, face apel către instituțiile statului să intervină și să întreprindă acțiuni de stopare a deposedării ilegale a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei. 

În cadrul unui comunicat emise de Direcţia Relaţii Publice și Buget Civil, Primăria mun. Chişinău se spune că Primarul General, Ion Ceban, solicită instituțiilor statului, inclusiv Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, să stopeze procesul de deposedare a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei, prin scheme dubioase, pe ultima sută de metri a activității Guvernului în exercițiu.

Este vorba despre proiectul SA „Locuințe pentru toți”, cu implicarea mai multor persoane fizice și juridice, inclusiv ale instanțelor de judecată, precum și ale persoanelor cu funcții de răspundere, care prin acțiunile/inacțiunile lor au admis favorizarea procesului de deposedare a bugetului municipal de suma enunțată.

Ion Ceban a calificat situația creată drept crimă împotriva locuitorilor capitalei.

Totodată, edilul face apel către conducerea de vârf a statului: Președintele Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, să întreprindă acțiuni pentru stoparea ilegalităților sesizate, iar cazul enunțat să fie examinat de noua componență a Executivului.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală