Viktor Bout, „negustorul morții”, ar putea fi pregătit pentru un rol mult mai activ în Africa în locul lui Prigojin

05 Sept. 2023, 06:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2023, 06:55 // Actual //  Lupu Eduard

După moartea finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, au început să circule întrebări cu privire la soarta rețelei sale extinse de companii din umbră, avioane, nave și mercenari.

În timp ce Prigojin însuși poate că își depășise utilitatea pentru Kremlin, operațiunile și rețelele sale, în special în Africa, continuă să aibă o importanță enormă. Kremlinul nu va renunța de bunăvoie la afacerile dubioase pe care Prigojin le-a făcut pe întregul continent, orchestrând afaceri cu pietre prețioase în schimbul de arme cu elita conducătoare a Africii, scrie Michael Albanese, expert în relații internaționale pentru CEPA.

Aceste eforturi s-au dovedit extrem de utile, deoarece Rusia este disperată după bunuri care să-i ajute mașina de război și să reducă influența SUA și occidentală. Tot ce are nevoie Putin este un înlocuitor. Cineva care și-a dovedit deja loialitatea în cercurile interne ale Kremlinului și care și-a demonstrat competența de a lucra în străinătate cu oameni periculoși care caută avere, arme și influență politică.

Un asemenea personaj ar putea fi Viktor Bout, un traficant de arme notoriu care și-a făcut un nume în anii 1990, transportând arme din Europa de Est în Africa, cu flota sa vastă de 60 de avioane și 30 de companii-paravan . Oriunde a existat un conflict african, de cele mai multe ori, Bout se afla pe o pistă din apropiere, unde descărca kalașnikov-urile – inclusiv în Liberia, Rwanda, Sierra Leone și Sudan. În timpul războaielor civile din Angola și Zair (acum Republica Democrată Congo), el a furnizat arme ambelor părți. Fost membru al Forțelor Aeriene Sovietice, Bout și-a folosit conexiunile în urma dizolvării URSS pentru a achiziționa „avioane excedentare sau învechite pe care le folosea pentru a livra arme și muniții din vechile stocuri sovietice”.

În 2008, Administrația pentru combaterea drogurilor din Statele Unite (DEA), l-a atras pe Bout la Bangkok sub pretextul că se va întâlni cu rebelii columbieni FARC, pe atunci desemnată organizație teroristă. În timpul întâlnirii, Bout a încercat să le vândă agenților sub acoperire sute de rachete sol-aer. În urma extrădării în SUA, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, până la eliberarea sa anul trecut, în cadrul unui schimb de prizonieri.

„Negustorul morții“, prezent la Summitul Rusia Africa de luna trecută de la Sankt Petersburg

De la eliberarea sa, Bout a sugerat că va reveni la „afaceri” și a participat la Summitul Rusia Africa de luna trecută de la Sankt Petersburg, unde lideri de pe tot continentul s-au întâlnit pentru a discuta o cooperare mai strânsă cu Rusia. Supranumit „spărgătorul de sancțiuni”, Bout împărtășește un set de abilități remarcabil de asemănător cu cel al lui Prigojin și și-a demonstrat public loialitatea și sprijinul pentru Putin de la eliberarea sa.

La doar câteva zile după întoarcerea sa în Rusia, Bout s-a alăturat Partidului Liberal Democrat (LDPR) ultranaționalist. Până acum, însă, el s-a străduit să „își transforme trecutul în influență politică”.

Prigojin a călătorit cu Bout la Ulianovsk în iunie și, ulterior, l-a descris ca pe un om care va face „o treabă extraordinară pentru viitorul Rusiei”.

Dacă binecuvântarea lui Prigojin îl ajută sau îi dăunează lui Bout în atmosfera politică tensionată a Rusiei lui Putin este o întrebare deschisă. Traficantul de arme nu are nicio experiență în conducerea unei organizații globale de mercenari (cu o operațiune atașată și semnificativă de spălare a resurselor naturale), deși experiența sa în relația cu elita conducătoare a continentului printr-o rețea țesută de companii de fațadă și afaceri dubioase s-ar dovedi, fără îndoială, utilă. Bout era adesea plătit în diamante pentru serviciile sale și spăla veniturile prin intermediul rețelei sale din umbră.
Este posibil ca Kremlinul să includă majoritatea mercenarilor Wagner în cadrul GRU, agenția de informații militare a Rusiei cu istoria sa de interferență străină, asasinate și sabotaj. Oficialii militari ruși le-au spus omologilor lor africani și din Orientul Mijlociu că GRU va începe să gestioneze oficial forțele Wagner în țările lor.
GRU va încerca să mențină concesiunile miniere și licențele pe care Prigojin le-a aranjat pentru a extrage minerale prețioase, metale și pietre prețioase în toată Africa. Este îndoielnic că agenția va dori să conducă astfel de afaceri, așa că Bout, sau altcineva cu o gamă substanțială de abilități întunecate, va fi mandatat pentru a acționa ca interfață, spune Michael Albanese.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău