Bani.md

Vinificatorii din Moldova vor avea un „Registru Vitivinicol”. Printre plusuri se numără și „curățarea pieței de producătorii negri”

Vinificatorii din Moldova vor avea un „Registru Vitivinicol”. Printre plusuri se numără și „curățarea pieței de producătorii negri”

Vinificatorii din Moldova vor avea un Registru Vitivinicol. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a organizat o conferința de presă dedicată semnării memorandumului privind elaborarea și implementarea softului Registrului Vitivinicol (RVV). 

Astfel, împreună cu Agenția Cehă de dezvoltare și USAID, ONVV vor crea acest registru care ar putea aduce mai multe avantaje producătorilor de vinuri, dar și deținătorilor de plantații. Totodată, neînregistrarea agentului economic de profil în cadrul acestei baze de date ar putea să îi impună niște limite. 

După cum a declarat Dumitru Munteanu în cadrul conferinței, Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova va fi realizat în baza experienței europene de mai mult de 10 ani de implementare. Potrivit acestuia, proiectul este unul foarte important deoarece Registrul va aduce la un nivel înalt trasabilitatea produselor vinicole din țara noastră. 

Acest registru ar permite verificarea întregii căi a unei sticle de vin comercializată poeste hotare. De exemplu, utilizând codul de bare de pe etichetă, consumatorul va putea afla unde au fost crescuți chiar și strugurii din care a fost produs vinul, a explicat Sergiu Botezatu manager de proiect USAID.

Petr Vaculik, lider de proiect, Institutul Central de Testare în Agricultură, Republica Cehă, susține că până în 2017 Registrul Vitivinicol va fi realizat. 

Potrivit lui, acest proiect este unul foarte important pentru exporturile de vinuri din Republica Moldova în Uniunea Eurpeană, devenind și o sursă importantă pentru statisticile europene. 

Mai mult, acest registru va permite autorităților să gestioneze mai corect subvențiile acordate producătorilor. Prin acest registru se va curăța piața de producătorii negri, mai susține Petr Vaculik.

Neînscrierea în cadrul acestui registru, nu va permite proprietarilor de plantații să comercializeze strugurii fie companiilor producătoare de vin, fie pe piața locală și va crea dificultăți în cadrul procesului de accesare a subvențiilor. 

Costul proiecului este de aproximativ un milion de dolari. Acești bani vor fi utilizați pentru colectarea datelor, dar și pentru crearea soft-ului.

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000