Bani.md

Vlad Plahotniuc, în presa internațională: Președintele pro-rus Igor Dodon ar putea să se folosească de conflictul din Transnistria pentru a dezbina țara

Vlad Plahotniuc, în presa internațională: Președintele pro-rus Igor Dodon ar putea să se folosească de conflictul din Transnistria pentru a dezbina țara

„Moldovenii au fost la vot în urmă cu 5 luni şi au ales un preşedinte pro-rus. Acest lucru i-ar putea îngrijora pe americani, dar vestea bună este că partidul pe care îl conduc, Partidul Democrat din Moldova (PDM), deţine în continuare majoritatea în Parlament, conduce Guvernul şi nu are nicio intenţie de a schimba politicile pro-americane şi pro-europene ale Moldovei”. Declarația a fost făcută de către Vlad Plahotniuc într-un editorial plasat în presa internațională dar și pe blogul său. 

Potrivit lui Plahotniuc, Moldova este în căutare de oportunităţi pentru a aprofunda legăturile cu Vestul, inclusiv cu Congresul SUA, cu noua administraţie Donald Trump şi cu mediul de afaceri american.

„Compania auto Lear Corporation din statul american Michigan este implicată puternic în Republica Moldova. Recent, aceasta a sărbătorit 7 ani de la deschiderea fabricii sale din centrul Moldovei, care realizează huse pentru scaunele maşinilor Ford Mondeo, Toyota Aygo, Peugeot 107 şi Citroen C1. Iar anul trecut guvernul Statelor Unite a oferit asistenţă în valoare de 45 milioane de dolari pentru Moldova”, spune liderul PD.

Chiar și după înțelegerea cu FMI, politicianul spune că țara noastră continuă să aibă probleme „serioase și foarte specifice”.

„Moldova are o graniţă de 747 mile (1.200 kilometri) cu Ucraina, care are conflictul binecunoscut cu Moscova în privinţa anexării Crimeii în 2014. Noi, de asemenea, avem un conflict teritorial într-o zonă a Moldovei numită Transnistria, o fâşie de teritoriu de-a lungul frontierei cu Ucraina, unde separatiştii sunt susţinuţi de circa 1.500 de militari ruşi.
Acest lucru creează o situaţie delicată, de care preşedintele pro-rus Igor Dodon ar putea să se folosească pentru a dezbina cetăţenii. Iar Moscova pare dornică să adauge probleme suplimentare, hărţuindu-ne deputaţii în aeroporturile ruseşti, ca parte a campaniei de împiedicare a anchetei moldoveneşti împotriva unor persoane corupte din Rusia care au folosit băncile noastre pentru a spăla miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Statele Unite au fost alături de noi cu răbdare şi hotărâre. Acesta este semnul unui parteneriat legitim. Sprijinul Americii – 1,4 miliarde de dolari în cei 25 de ani de când statele noastre au stabilit relaţii bilaterale – a inclus fonduri nu doar pentru dezvoltarea economică, educaţie, servicii sociale şi de sănătate, dar şi pentru consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a calităţii guvernării.
Moldova a răspuns acestor stimulente şi acestui sprijin continuu prin aprofundarea democraţiei, consolidarea sistemului de justiţie şi liberalizarea economiei şi a societăţii noastre. Acestea sunt angajamentele de bază ale coaliţiei pe care PDM a construit-o pentru a conduce ţara noastră spre Occident”, susține Plahotniuc.

Drept concluzie, liderul Partidului Democrat face apel către partenerii Republicii Moldova să sprijine țara noastră pentru a continua progresul. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000