Vladimir Putin, părăsit de unul dintre cei mai importanți aliați: Sancțiunile sunt sancțiuni. Nu le putem încălca

17 Iun. 2022, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iun. 2022, 11:29 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Kazahstanului, Kassym-Iomart Tokayev, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat unui canal de televiziune rusesc, că țara sa nu intenționează să încalce sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Într-un interviu acordat postului Rossia-24, Tokayev a precizat că toate comentariile anterioare ale oficialilor kazahi că sancțiunile vor fi respectate sunt corecte.

„Sancțiunile sunt sancțiuni. Nu le putem încălca, mai ales pentru că primim avertismente despre posibile așa-zise sancțiuni secundare împotriva economiei noastre din Occident, dacă am încălcat sancțiunile

Dar subliniez, continuăm să lucrăm cu guvernul rus, aș spune într-o manieră intensificată și să ajungem la acordurile necesare, fără încălcarea sancțiunilor“, a declarat Kassym-Iomart Tokayev, potrivit intellinews.com.

Liderul din Kazahtan a menționat însă că țara nu renunță total la relațiile cu Rusia și și-a reconfirmat apartenența la Uniunea Economică Eurasiatică (EEU) și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), conduse de Rusia.

De la învazia Rusiei în Ucraina, autoritățile din Kazahstan au evitat să condamne dur Moscova, dar au dat un semnal clar în 9 mai când țara a refuzat să organizeze o paradă de Ziua Victoriei.

Atunci, prezentatorul de televiziune rusă Tigran Keosayan, despre care s-a vorbit uneori drept un „câine de atac” a Kremlinului, a reacționat și a spus că fostul stat sovietic ar trebui „să se uite la Ucraina cu atenție, să se gândească serios“.

În plus, Tokayev a minimizat implicarea Direcției Principale a Statului Major al Federației Ruse în Kazahstan pentru a ajuta la înăbușirea tulburărilor din așa numita „Ianuarie sângeroasă“. La începutul acestui an, oamenii au ieșit în stradă în Kazahtan nemulțumiți de creșterea prețurilor la gaze. Guvernul a fost demis, iar reședința președintelui a fost incendiată. Mai mulți analiști au spus atunci că Tokayev a fost amenințat de o posibilă lovitură de stat.

El a ținut să sublinieze faptul că forțele ruse și alte forțe ale OTSC nu s-au angajat în niciun fel de operațiuni de menținere a păcii și că unii oameni „denaturat întreaga situație”, susținând că Rusia a „salvat“ Kazahstanul. Tokayev a spus că forțele ruse nu au tras niciun glonț și au plecat din țară după zece zile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău