Vlah s-a răzvrătit împotriva Nataliei Gavrilița. Replica prim-ministrei: Готовь sanie летом

29 Iun. 2022, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iun. 2022, 16:39 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul a aprobat împrumutul de 300 mil. de euro de la BERD pentru achiziția de gaz la iarnă. Bașcana Găgăuziei Irina Vlah s-a arătat indignată de faptul că Republica Moldova are contract cu Gazpromul pentru o perioadă de cinic ani, iar pe de altă împrumută bani. În replică, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a spus Irinei Vlah că Republica Moldova trebuie să se asigure de orice risc urmare a conflictului din regiune și a volatilității prețurilor.

„Dacă am semnat acest împrumut sunt careva riscuri că pot fi sistate livrările de gaze din Rusia. Pe de o aparte avem contrat pe cinici ani și ni se spune că este un acordl bun, în timp ce prețurile de achiziție sunt foarte mari. Pe de altă parte încheiem un contract de împrumut cu BERD pe un termen de trei ani în cazul în care vor fi riscuri și ne pregătim de acestea. Cum se explică acest lucru, este prevăzută sistarea gazelor de Federația Rusă”, a întrebat Vlah.

Prim-ministra i-a replicat bașcanei că Republica Moldova a trecut printr-o situație de reducere a gazului în octombrie anul trecut.

„După câte vă aduceți aminte în octombrie anul trecut, nu am avut cantitățile necesare de gaz. Din acel moment s-a luat decizia ca Republica Moldova să aibă propriile rezerve de gaz pentru ca să avem rezerve de cel puțin două luni. În Parlament avem legea cu privire la gazele naturale, care prevede ca tatul să facă stocuri strategice de metan în caz de force majeure pentru securitatea energetică a țării. Dumneavoastră cunoașteți despre volatilitatea prețurilor la gazele naturale și de furnizare? Ne pregătim de orice scenariu ca să avem resursele necesare, dar și rezervele naturale de gaz. Știm că avem război în Ucraina, există reduceri de volume spre țările europene. Trebuie să fim pregătiți. Toate acest lucruri trebuie pregătite vara. Готовь sanie летом”, i-a răspuns Gavrilița Irinei Vlah.

În octombrie anul trecut Moldovagaz a semnat un contract pe cinci ani cu Gazprom, însă până la ajungerea la înțelegere, concernul rus a redus livrările de gaz Republicii Moldova. O condiție la semnarea contractului a fost auditarea datoriei de 709 mil. USD până la sfârșitul lunii mai. Lucru care nu s-a mai întâmplat din cauza războiului din Ucraina care a îndepărtat companiile de audit să participe la concurs.

„În septembrie vom avea același șantaj în condițiile în care va trebui să trecem la formula de iarnă de calcul a prețului la gaz. Gazprom poate să zică voi nu ați făcut auditul și ei pot rezilia contractul, dar acest lucru nu poate fi făcut pentru că afectează Transnistria. Dar ca să avem puterea de negociere trebuie să ne creăm rezerve de gaz pentru cel puțin o lună. Or, Moscova ar putea deconecta gazul definitiv pentru a crea o criză umanitară. Trebuie să ne pregătim de acest scenariu. Or, dacă Kremlinul va ști că suntem pregătiți de așa un scenariu, șansele de reușită la negocieri sunt foarte mari”, explică expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău