Bani.md

Votat: Cetățenii nu vor mai avea obligația de a deține polița de asigurare medicală pe suport de hârtie

Votat: Cetățenii nu vor mai avea obligația de a deține polița de asigurare medicală pe suport de hârtie

Caracterul obligatoriu al deţinerii poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe suport de hârtie va fi exclus din mai multe acte legislative. În acest scop, Parlamentul a votat joi, 27 septembrie, în lectură finală, un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative.

Potrivit documentului, noţiunea de „poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală” va fi înlocuită cu cea de „statut de persoană asigurată” în Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală şi în cea privind mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Modificările adoptate de Legislativ se referă şi la modalitatea de acordare şi suspendare a statutului de persoană asigurată. Astfel, CNAM va acorda statutul de asigurat persoanelor angajate în baza informaţiei prezentate lunar de angajatori Serviciului Fiscal de Stat, celor asiguraţi de Guvern – în baza informaţiei furnizate de instituţiile abilitate de ţinerea evidenţei acestor persoane, iar cetăţenilor care se asigură în mod individual – în urma achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Totodată, statutul de asigurat va fi suspendat în următoarele cazuri: încetarea raporturilor de muncă, radierea persoanei asigurate din evidenţa nominală a persoanelor neangajate asigurate de Guvern, la atingerea vârstei de 18 ani, la 31 decembrie pentru persoanele care au achitat prima de asigurare în sumă fixă anuală, încorporarea în serviciul militar în termen, suspendarea sau lichidarea activităţii unităţii etc.

Potrivit noilor prevederi, evidenţa persoanelor fizice în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală se ţine de către CNAM. Astfel, fiecărei persoane fizice i se atribuie un număr de asigurare, iar statutul acesteia este confirmat prin accesarea sistemului informaţional al CNAM, utilizând numărul de identificare de stat sau numărul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege sus-menţionat urmează a fi promulgat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000