Vrei să ai o gândire critică? Dezvoltă aceste calități

10 Mart. 2021, 06:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Fetco Veronica
10 Mart. 2021, 06:30 // Oameni şi Idei //  Fetco Veronica

Într-o societate în care avem nevoie de cât mai multe abilități, gândirea critică este destul de importantă. Dezvoltă-ți potențialul tău la maxim și vei atinge culmile succesului.

1. Observare

Aceasta este una dintre primele abilități învățate în copilărie. Include posibilitatea de a observa detalii și de a colecta date folosind simțurile. Drept urmare, observațiile noastre conduc la formarea propriilor opinii și la o înțelegere mai profundă a realității.

2. Curiozitate

Interesul pentru lume și oamenii din jurul lor este o trăsătură a multor lideri cu gândire critică dezvoltată. Odată cu vârsta, nu mai urmărim curiozitatea înnăscută, dar această curiozitate ne ajută să fim deschiși la tot ce este nou și ne încurajează să ne aprofundăm cunoștințele.

3. Obiectivitate

Este imposibil să fii 100% obiectiv deoarece suntem puternic influențați de viziunea noastră asupra lumii și de experiența din trecut. Cu toate acestea, încercați întotdeauna să priviți situația cât mai imparțial posibil, să o analizați. Concentrați-vă pe fapte și judecata științifică a informațiilor disponibile. Nu lăsați sentimentele și emoțiile să influențeze asupra rațiunii și logicii.

4. Introspecție

Acestea sunt reflecții asupra structurii proceselor de gândire. Autoexaminarea oferă o idee despre posibilele tale concepții greșite, precum și cât de atent ești. Vă ajută să vă explorați cele mai interioare gânduri, sentimente și senzații.

5. Gândirea analitică

Capacitatea de a analiza informațiile este importantă în orice problemă: la semnarea unui contract, la întocmirea unui raport sau a unui plan de afaceri, chiar și în construirea de relații cu oamenii. Pentru a face acest lucru, trebuie să împărțiți informațiile în părțile sale componente și să evaluați cum funcționează împreună și separat. Analiza ar trebui să se bazeze pe observarea, colectarea și evaluarea dovezilor. Abia atunci puteți trage o concluzie obiectivă.

6. Capacitatea de a identifica concepțiile greșite

Căutați dovezi ale convingerilor și verificați dacă sursele cunoștințelor sunt de încredere. Acest lucru va ajuta la dezvăluirea concepțiilor greșite care trec adesea neobservate și ne denaturează percepția.

7. Capacitatea de a determina semnificația informațiilor

Una dintre principalele dificultăți este înțelegerea informațiilor care sunt deosebit de relevante și semnificative într-o anumită situație. Toate datele primite par valoroase la început, dar acest lucru nu este întotdeauna confirmat. Luați în considerare dacă sursa informațiilor este relevantă, imparțială sau distrage din punct de vedere mai important.

8. Capacitatea de a face presupuneri bazate pe fapte

Nu confunda capacitatea de a face presupuneri bazate pe fapte cu presupuneri simple. De exemplu, dacă citiți că cineva cântărește 118 kilograme, s-ar putea crede că persoana respectivă este supraponderală și are o stare de sănătate precară. Deși pentru a trage o concluzie, trebuie să îi cunoașteți înălțimea și constituția.

9. Empatie

Compasiunea poate părea o exagerare pentru gândirea critică, deoarece sentimentalismul și emoționalitatea ne distorsionează percepția. Dar fără empatie, ne uităm la toate numai în termeni de date și fapte seci. Această viziune se răspândește rapid în toate domeniile și începem să ne îndoim de toate.

Pentru a gândi eficient în mod critic, trebuie să luați în considerare factorul uman. Amintiți-vă că în situațiile cu care vă confruntați, nu contează doar datele, ci și oamenii.

10. Lipsa aroganței

Recunoașteți greșelile și nu vă supraestimați meritele. Cunoașterea propriilor puncte slabe și puncte forte este un element important al gândirii critice. Deci, nu respingeți opiniile altor persoane fără reflecție. Încercați să observați când vă înșelați și fiți pregătiți să vă schimbați opiniile, dacă este necesar.

11. Deschidere către tot ce este nou

Continuați mereu să vă dezvoltați, învățați mereu lucruri noi, chiar dacă pentru moment pot părea inutile, mai târziu la sigur veți avea nevoie de ele.

13. Conștientizarea greșelilor tipice de gândire

Nu vă lăsați confundați de iluzii. Explorează erorile cognitive obișnuite care se strecoară adesea în raționamente și controverse.

14. Fii creativ

O abordare creativă va ajuta la adoptarea unei abordări non-standard pentru rezolvarea oricăror probleme. Nu te agăța de șabloane. Dezvoltați noi interese, astfel încât să puteți privi lucrurile din perspective diferite. Experimentează și pune-te în locul altcuiva.

15. Capacitatea de a comunica eficient

Problemele de comunicare apar adesea din incapacitatea de a evalua situația sau de a privi cazul din cealaltă parte. Pentru asta este gândirea critică. Vă ajută să vă construiți corect propriile judecăți și să le exprimați, precum și să urmăriți cursul gândurilor interlocutorului.

16. Capacitatea de a asculta

Este important nu doar să comunici eficient, dar și să asculți eficient. Participă activ la conversație, ascultă interlocutorul tău. Puneți întrebări pentru a separa clar faptele de presupuneri. Încercați să obțineți mai multe informații și să înțelegeți interlocutorul aprofundând subiectul conversației și clarificând ceea ce nu este clar.

 

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală