Vrem independență energetică, dar Moldovagaz rămâne cel mai mare furnizor de gaze încă cel puțin trei ani

14 Sept. 2021, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2021, 10:39 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz rămâne cel mai mare importator și furnizor de gaze naturale încă cel puțin trei ani. Or, ANRE planifică de a institui operatorului obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

” În interesul economic general, în legătură cu asigurarea securității  aprovizionării cu gaze naturale, continuitatea, calitatea şi preţurile furnizărilor, obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, urmează a fi impusă unor furnizori care dispun de capacități suficiente pentru asigurarea temporară a cerințelor consumatorilor, care au rămas fără furnizor. Obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi impusă Moldovagaz,  pentru un termen de 3 ani”, se arată în informația ANRE.

La momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrați 26 titulari de licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, din care doar 12 sunt activi.

Datele statistice relevă că, SA „Moldovagaz”  furnizează gaze naturale către 706553 consumatori finali, ceea ce constituie aproximativ 97,3% din totalul consumatorilor din Republica Moldova. Totodată, SA „Moldovagaz” reprezintă unicul importator de gaze naturale în Republica Moldova, acestea fiind procurate de la S.A.D. „Gazprom” din Federația Rusă  în volum de 1126,3 mil. m3  și SA „CIS GAZ” din România în volum de 0,6 mil.m3 . În anul 2020  volumul total de gaze naturale procurate de SA „Moldovagaz” a constituit 1127,0 mil. m3. Din totalul volumelor importate 1008,5 mil. m 3 au fost furnizate de SA „Moldovagaz” către consumatorii săi finali, și doar 118,5 mil. m3 sau  11%  au fost furnizate de alți furnizări către consumatorii săi finali.

Sursa foto: ANRE

În unele localități din raionul Cantemir sunt utilizate și gazele naturale autohtone, însă, volumele extrase și furnizate sunt insignifiante, circa 0.1 mil. m3, ne fiind suficiente nici pentru localitățile respective în sezonul rece al anului.  În situația dată pentru toți ceilalți 12 titulari de licențe care desfășoară activitatea de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” reprezintă unicul furnizor de la care aceștia procură gazele naturale.

Moldova vrea să scape de dependența de Gazprom

Republica Moldova a anunțat de nenumărate ori că intenționează să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. În acest sens a fost construit gazoductul Iași-Ungheni cu prelungirea până la Chișinău. Conducta era o sursă alternativă față de monopolul Gazprom și al companiei fiice Moldovagaz. În noile împrejurări gazele rusești nu ar mai veni prin Ucraina, ci prin România. Gazoductul Iași-Ungheni cu prelungirea acestuia până în suburbiile Chișinăului a fost finalizat în august anul trecut, dar rămâne nefolosit până în prezent, din cauza unor probleme tehnice pe teritoriul României, dau asigurări decidenți de la Chișinău. Însă surpriza a venit chiar de la Ion Sterian, directorul Transgaz, care a declarat că din 1 octombrie prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău ar putea curge gaze rusești.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 11:44
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 11:44 // Slider //  Dumitrita Culiuc

La început de noiembrie, trenul Chișinău-București își va relua circulația, după o pauză de 20 de luni. Cursa a fost sistată în martie 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

Directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, a precizat pentru IPN că, inițial, vor fi două curse pe săptămână, marți și vineri, iar mai târziu, în funcție de numărul de pasageri, numărul curselor ar putea fi suplimentat. Durata călătoriei cu trenul Chișinău-București este în jur de 13 ore.

Oleg Tofilat a spus că relansarea cursei Chișinău-București depinde de mai multe aspecte.

„E nevoie ca CFR (Compania „Căile Ferate Române” – n.red.)  să ne confirme disponibilitatea rețelei. Trebuie să reușim, totuși, cu reparația vagoanelor în termen. Poate să se întâmple ca unele componente n-o să vină la timp”, a specificat directorul CFM.

Oleg Tofilat a adăugat că, tot de la începutul lunii noiembrie, este preconizată și relansarea curselor spre Iași și Odesa, pe trenuri modernizate.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală