Bani.md

ZdG: Cine sunt proprietarii agențiilor imobiliare din Republica Moldova?

ZdG: Cine sunt proprietarii agențiilor imobiliare din Republica Moldova?

În ultimii ani, în Republica Moldova au apărut, zeci de agenţii imobiliare. Atunci când încerci să vinzi un bun imobil, plasând un anunţ pe site-uri specializate, aproape de fiecare dată, primul care te va telefona nu va fi un potenţial cumpărător, ci un agent imobiliar. Acesta îţi va propune serviciile de intermediere a vânzării sau arendei bunului tău pentru un anumit comision, care variază, de la caz la caz, de la 3 până la 6% din valoarea imobilului.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au prezentat detalii despre activitatea celor mai cunoscute agenţii imobiliare, dar şi oamenii care stau în spatele acestora.

Compania „O’Key Imobil” a fost înregistrată în martie 2016 de către Alina Moldovan-Madan. Tânăra, de 30 de ani, este fondatoarea şi administratoarea firmei care are un capital social de 5 mii de lei şi activităţi de „promovare imobiliară, evaluarea bunurilor imobile”, dar şi dreptul de a vinde, cumpăra sau închiria bunuri imobile. „O’Key Imobil” intermediază vânzarea bunurilor imobile atât în R. Moldova, cât şi în România sau Spania. Conform informaţiilor furnizate de agenţie, aceasta percepe un comision de minim 3% din suma imobilului pe care-l comercializează, „în dependenţă de serviciile pe care le oferim”.

Alina Moldovan-Madan este căsătorită cu Vladislav Madan, familia căruia deţine compania de construcţii „Basconslux”, iar „O’Key Imobil” are contract exclusiv de vânzare a apartamentelor din toate complexele ridicate de această firmă. Pe lângă agenţia imobiliară, Alina Moldovan-Madan este proprietara unei case de schimb valutar, „O’key Exchange”. Ea deţine cote părţi în alte două companii – „Graf Club” SRL, care gestionează un club de noapte şi „Almarim-Lux” SRL, firmă care are în arendă 209 ha de pădure în preajma localităţii Ghidighici, pe care Alina o deţine împreună cu familia sa, care, la fel, este implicată în afaceri.

„City Imobil” şi-a făcut apariţia pe piaţa imobiliară a R. Moldova la început de 2017, firma cu acelaşi nume fiind înregistrată de Veaceslav Lisnic şi Marcel Bordian în decembrie 2016. Lisnic este şi administrator, agenţia imobiliară fiind singura afacere în care acesta este implicat direct.

Lisnic a activat anterior la Orange Moldova. Compania „City Imobil” îşi desfăşoară activitatea în special în Chişinău, deşi pe site-ul său are câte un anunţ despre vânzarea unui apartament la Iaşi şi a unui spaţiu comercial la Bălţi. Compania percepe un comision de 3-6%, în dependenţă de preţul imobilului, ne-au anunţat reprezentanţii agenţiei, atunci când i-am solicitat, dându-ne drept potenţiali clienţi.

„Axa Imobil”, o altă companie de profil care a cunoscut o dezvoltare rapidă, este gestionată de firma cu acelaşi nume – „Axaimobil” SRL, fondată în decembrie 2015 de Viorel Staver şi Artur Alexeev. În iulie 2016, Alexeev iese din afacere, unic asociat al firmei fiind Viorel Staver, tot el şi administrator. Pe lângă „Axa Imobil”, Staver, în vârstă de 35 de ani, mai deţine o companie cu activităţi în domeniul imobiliar – „Imobi-Online”, pe care a fondat-o în decembrie 2016. Staver este, din 2010, fondator şi administrator şi la „Navio-Com”, cu activităţi licenţiate în domeniul fabricării şi comercializării băuturilor alcoolice, dar şi al construcţiilor. 

Despre alte companii și cine sunt fondatorii și directorii acestora, citiți pe zdg.md.

Activitatea agenţiilor imobiliare din R. Moldova nu este reglementată de legislaţie, iar profesia de agent imobiliar nu se învaţă la nicio universitate, chiar dacă veniturile acestora depăşesc cu mult salariile medii pe economie. Conform informaţiilor furnizate anterior de procurori în dosarul „Pro Imobil”, salariul mediu al unui agent al acestei companii ar fi fost de circa 2700 euro lunar, bani care nu se regăseau în evidenţa contabilă. Agent imobiliar poate deveni, conform anunţurilor de angajare ale agenţiilor imobiliare, oricine. Conform aceloraşi anunţuri, agenţiile imobiliare sunt cele care practică traininguri de instruire pentru noii angajaţi, care însă învaţă meserie din practică.

Expertul economic Viorel Gârbu menţionează că agenţiile imobiliare nu sunt o invenţie moldovenească, acestea activând în întreaga lume, doar că statul ar trebui să supravegheze acest sector pentru a nu fi admisă evaziunea fiscală. „Nu este cazul ca această activitate să fie reglementată, nu trebuie pentru orice gen de servicii să existe o lege separată, dar dacă statul va decide să intervină, atunci intervenţia trebuie să fie cumva motivată. Un aspect important pe care vreau să-l menţionez e că dacă ne uităm la mărimea salariilor pe sectoarele economiei naţionale, conform datelor statistice, în domeniul imobiliar salariile sunt printre cele mai mici, iar acest lucru te duce cu gândul că în sectorul respectiv evaziunea fiscală este masivă. Totodată, statul poate ar trebui să solicite agenţilor imobiliari care fac evaluările bunurilor imobile să dispună de o anumită licenţă sau autorizaţie, care să ateste aceste calificări de către o autoritate publică”, afirmă expertul.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000