Ziua Mondială a Tursimului! Ce activități a pregătit Agenția de Investiții „Invest Moldova”

27 Sept. 2021, 11:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Sept. 2021, 11:54 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În fiecare an, pe data de 27 septembrie, 159 de state şi peste 500 de membri afiliaţi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului sărbătoresc Ziua Mondială a Turismului. Aceasta este o ocazie în plus de a conștientiza importanța turismului la nivel mondial, cât și a valorii sale sociale, culturale și economice.

În acest an activitățile de Ziua Mondială a Turismului se desfășoară cu tematica  „Turismul şi dezvoltarea rurală”, subliniind potențialul sectorului de a contribui la dezvoltarea economică a comunităților, dar și rolul important pe care îl joacă turismul în conservarea și promovarea culturii și a patrimoniului din întreaga lume.

Astfel, de Ziua Mondială a Turismului, Agenția de Investiții „Invest Moldova” organizează un eveniment  care are drept obiectiv prezentarea Republicii Moldova ca destinație turistică sustenabilă și competitivă, care să aducă beneficii sociale și de mediu comunităților locale și generațiilor viitoare.

La eveniment va participa și Ministrului Culturii, Sergiu Prodan și al Directorului General Interimar al Agenției de Investiții ,,Invest Moldova”, Ion Iordachi. În cadrul evenimentului vor fi prezentate campaniile și programele de promovare a turismului, momentul cel mai important fiind lansarea Rutei Meșteșugarilor, care vine să creeze un mediu de colaborare și comunicare între meșteșugarii autohtoni, dând posibilitatea valorificării potențialului cultural acumulat de-a lungul istoriei.

La prima etapă au fost selectați 20 meșteri populari și centre de meșteșugărit având diferite tipuri de activitate, cum ar fi confecționarea covorului tradițional, costumul tradițional, confecționarea și prelucrarea artistică a ceramicii, ceramică utilitară, confecționarea articolelor din metal, prelucrarea artistică a lemnului, prelucrarea articolelor din piele, țesut, croșetat, împletit, construcția fluierelor, obiectelor de uz casnic  și altele.

„În pofida impactului pandemiei, actorii din industria turismului din Republica Moldova s-au dovedit a fi rezistenți, flexibili și cu capacitate de adaptare la noile condiții. Anul 2021 a conturat foarte clar strategia în domeniu, accentul fiind pus pe turismul de proximitate, experiențele autentice, prevalând în preferințele turiștilor. Agenția de Investiții „Invest Moldova” desfășoară un șir de activități și programe menite să valorifice patrimoniul istoric și cultural al țării noastre și să-l aducă pe harta turiștilor, atât interni, sau din țările vecine, cât și din lumea întreagă. Mă bucur mult că putem lansa astăzi una dintre aceste inițiative, Ruta Meșteșugarilor, care va permite turiștilor să cunoască mai bine tradițiile țării noastre și le va oferi experiențe unice.” a declarat Ion Iordachi.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în prima jumătate a anului 2021, agențiile de turism şi turoperatorii din țară au deservit peste 96 de mii de turiști și excursioniști, ceea ce este de 2,6 ori mai mult față de aceeași perioadă a anului 2020, când pandemia a paralizat, practic, domeniul.

Turismul receptor rămâne în continuare la un nivel scăzut,  turismul emițător și intern deținând cea mai mare pondere în numărul total de turiști și excursioniști. În procente, piața se împarte în felul următor: 66,6% – turism emițător, 30,2% – turism intern și 3,2% – turism receptor.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău