Zvonul se confirmă: BERD promovează controversatul proiect privind combaterea spălării banilor

Zvonul precum că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar fi promotorul controversatului proiectul de modificări la Legea combaterii spălării banilor - despre asta vorbeau tot mai multe voci, având în vedere interesele BERD în portul Giurgiulești.

Zvonul precum că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar fi promotorul controversatului proiectul de modificări la Legea combaterii spălării banilor se confirmă. Despre asta vorbeau tot mai multe voci, având în vedere interesele BERD în portul Giurgiulești.

În urma unei solicitări făcute de Logos Press, oficiul BERD de la Chișinău a recunoscut faptul.

Se întâmplă la o zi după ce BEMOL a transmis o scrisoare deschisă adresată președintelui BERD, Jürgen Rigterink, în care menționează faptul că controversatul proiect promovat de oficiul BERD de la Chișinău fost elaborat și promovat în interesele lui Thomas Moser, fostul adminstrator BEMOL, care și-a însușit în mod ilegal anunmite active în Republica Moldova. 

Potrivit Logos Press, în cadrul investigației jurnalistice realizate, au aflat că compania privată care ar fi favorizată de acest pachet de modificări legislative ar fi Danube Logistics, operatorul portului Giurgiulești. „În varianta inițială proiectul de lege se numea „pr lege (Giurgiulești)””, fapt ce confirmă informațiile despe care am scris anterior, AICI

Logos Press a transmis o solicitare oficiului BERD de la Chișinău, unde a cerut poziția instituției europene. LP a citat răspunsul fără a face anumite modificări. Răspunsul sună în modul următor: 

„Juriștii noștri ne-au informat că decizia Curții de Apel în cazul Danube Logistics este contrar dreptului corporativ al Republicii Moldova și se bazează pe interpretarea dreptului de proprietatea beneficiarului, în conformitate cu legislația moldovenească privind combaterea spălării banilor, ceea ce înseamnă că companiile fiice pot fi responsabile pentru datoriile proprietarilor beneficiari ai acestora. Acest lucru creează un precedent care ar putea afecta climatul investițional, în urma căruia companiile moldovenești, inclusiv băncile și companiile de asigurări, pot fi responsabile pentru obligațiile companiilor lor mamă și ale beneficiarilor. Am solicitat Guvernului să ia în considerare modificările legislative privind aceste riscuri. Din câte știm, cererea a venit de la EBA (European Business Association) către Primul Ministru, în numele membrilor săi.”

În același timp, BERD a subliniat că inițiativa lor vizează eliminarea riscurilor pentru investitori și a companii locale care există în legislația Moldovei și să permit filialelor să  fie responsabile pentru datoriile proprietarilor beneficiari.

La rândul său, directorul executiv al EBA Moldova, Mariana Rufa,  a confirmat pentru  Logos Press că membrii Asociației au pus în discuție problema practicii instanțelor moldovenești de a determina „beneficiarii efectivi”. În baza acestui fapt, a fost trimisă o solicitare către Cabinetul de Miniștri. „Vrem să subliniem că EBA sprijină implementarea în Moldova a tuturor standardelor internaționale în domeniul combaterii spălării banilor și în lupta cu terorismul”, a spus Mariana Rufa. - Și cu atât mai mult, este categoric inacceptabil să se creeze privilegii preferențiale sau exclusive pentru orice companie privată. Am cerut doar clarificări în legislația moldovenească cu privire la „beneficiarii finali”, astfel încât acest concept să poată fi interpretat în conformitate cu practica internațională. Am pornit de la faptul că unele decizii ale instanțelor moldovenești contrazic această practică și cresc riscurile investitorilor. Membrii Asociației noastre vorbesc despre asta ”.

Menționăm că unul dintre fondatorii și „Membrii de Aur” ai EBA este Danube Logistics. 

Zvonul se confirmă: BERD promovează controversatul proiect privind combaterea spălării banilor

Autorii articolului publicat de Logos Press susțin că nu rămâne decât să ne așteptăm la fapul că membrii Executivului, în viitor, nu vor mai promova interesele anumitor persoane în detrimentul statului și că acest proiect va fi retras din Parlament. Atragem atenția la faptul că mai mulți deputați, experți economici dar și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, s-au arătat contra acestui proiect. 

Peter Michalcko: Standardele luptei împotriva spălării banilor nu pot fi modificate. Ele au fost introduse cu eforturi mari și cu susținerea partenerilor externi, inclusiv Uniunea Europeană”

„Dacă acest proiect, totuși, este necesar societății , acesta trebuie supus dezbaterilor publice, să primească avizele de rigoare, de la instituiile care ar trebui să o facă, să fie aprobat cu adevărat de partenerii extern și, ulterior, să fie lansat, din nou, procesul de aprobare”, scrie LP.

Bani.md amintește că a scris la începutul acestei săptămâni despre  faptul că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar fi promotorul proiectului de modificări la Legea combaterii spălării banilor - despre asta vorbesc tot mai multe voci, având în vedere interesele BERD în portul Giurgiulești. Instituția ar fi promotor principal al unui proiect controversat, care în mod dubios a ajuns în Parlament și a generat mai multe semne de întrebare: de la conținut - până la modul în care decurge procesul decizional în cazul acestui proiect. În cadrul unei discuții cu echipa Bani.md, expertul economic Veaceslav Ioniță și deputatul Sergiu Litvinenco au confirmat existența acestor supoziții, și au declarat că și-ar dori ca acestea să nu fie adevărate. Autorul proiectului Nicolae Eșanu, consilierul premierului Ion Chicu, nu a fost de găsit la telefon pentru a răspunde la întrebările redacției.

Una dintre principalele întrebări pe care și-o puneau deputații, experții economici și societatea civilă este cine e adevăratul promotor al proiectului de modificare a unui pachet de legi care vizează spălarea banilor. Răspunsul a fost confirmat - BERD.

Alte stiri

Cel mai unic iaht explorator din lume ar putea fi al tău pentru 12 milioane de dolari (FOTO)

Nu, nu este un concept de iaht. Este un trimaran eficient din punct de vedere energetic, din viața reală. Acesta navighează pe mări din 2012 și poate fi al tău contra sumei de 12 milioane de euro. De fapt, este posibil să fi văzut nava în porturile din întreaga lume, unde a atras întotdeauna atenția.

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

Facebook elimină limita de text de pe imaginile pentru reclame

Facebook nu va mai avea o limită pentru cantitatea de text a unei imagini - reclame, care reprezintă în prezent 20% din întregul spațiu creativ. Anunțurile cu bannere care conțin mai mult de 20% din text nu vor mai fi dezavantajate atunci când participă la licitație, potrivit unui post pe Twitter. al expertului în social media Matt Navarra.

Consumatorii de vin din România vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Moldova

Consumatorii de vin vor putea beneficia de 100 de excursii gratuite la cramele din Republica Moldova, în campania “Vin în Moldova”, inițiată de Wine of Moldova împreună cu Carrefour România.

Ultimele ȘTIRI

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Vezi toate știrile