A murit un mit – tancurile ruseşti T-90 pot fi distruse cu uşurinţă, mulţumită Sfântului Javeline

15 Mart. 2022, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mart. 2022, 10:19 // Actual //  Lupu Eduard

În timpul invaziei ruseşti a Ucrainei din 2022, tancurile T-90 nu doar că s-au împotmolit în noroi, dar s-au confruntat cu rachete antitanc moderne, cum ar fi sfântul Javelin FGM-148 de producţie americană şi tunurile NLAW de producţie anglo-suedeză.

Tanc de luptă din  a treia generaţie, conceput de Kartsev-Venediktov şi produs de Uralvagonzavod care a intrat în serviciul armatei ruse din anul 1993, era de fapt o variantă modernă a tancului sovietic T-72B şi prezenta multe caracteristici similare cu T-80U.

T-90 foloseşte un tun principal 2A46 cu ţeava de 125 mm, dispune de un motor performant şi un sistem de vedere pe timp de noapte bazat pe imagini termice. Măsurile de protecţie includ blindajul reactiv Kontakt-5 ERA, sistem de avertizare la iluminarea laser, camuflaj Nakidka, un sistem EMT-7 de generare a pulsurilor electromagnetice pentru distrugerea minelor magnetice şi un sistem Ştora de bruiere a rachetelor antitanc cu infraroşii.Blindajul său este un amestec de oţel-compozit-reactiv APFSDS. Armamentul său principal constă din tunul 2A46M de 125 mm cu 43 de cartuşe, iar armamentul său secundar este compus din mitraliera Kord de 12,7 mm şi mitraliera PKMT de 7,62 mm.Motorul său este un V-84MS de 12 cilindri de tip Diesel. Raza sa de operare este de 500 km şi poate atinge viteza maximă de 70 km/oră.

A fost utilizat până acum în Războiul din Daghestan, Războiul Civil Sirian, Războiul în Donbas şi în Războiul din Nagorno-Karabah, şi acum în invadarea Ucrainei.   Fiecare exemplar costă 4,25 milioane de dolari. Până azi au fost construite 8.500 de exemplare.India deţine 1000 de exemplare. Algeria, Armenia, Irak, Siria, Turkeminstan, Uganda şi Vietnam au câteva exemplare de fiecare. Egiptul urma să achiziţioneze anul acesta vreo 200 de exemplare.

Într-o filmare, T-90 a fost lovit de trei ori cu rachete anti-tanc de către rebelii sirieni ce luptau împotriva dictatorului Bashar al-Assad, susţinut de dictatorul rus Vladimir Putin.

T-90 a rezistat şi arăta ca şi cum nu a fost lovit, deşi au fost câteva tancuri T-90 avariate în Siria.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău