Bloomberg: Europa este pregătită pentru o iarnă fără gaze rusești

28 Sept. 2022, 05:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2022, 05:53 // Actual //  Lupu Eduard

Este posibil ca Europa să aibă suficient combustibil în această iarnă pentru producerea de energie electrică, pentru a compensa livrările din Rusia, după ce a cumpărat frenetic gaze naturale lichefiate, potrivit BloombergNEF.

Regiunea ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL în timpul iernii viitoare decât în anul precedent, în timp ce vara viitoare ar putea crește achizițiile cu aproximativ 14% pentru a reface stocurile pierdute, a arătat BNEF într-un raport publicat marți. Împreună cu faptul că cererea s-a prăbușit ca urmare a creșterii prețurilor la energie, aceste livrări sunt suficiente pentru a suplini oprirea completă a fluxurilor din gazoductele rusești începând cu 1 octombrie, a arătat raportul.

Pentru a se aproviziona cu combustibil suplimentar, cumpărătorii europeni vor trebui să achiziționeze cu 90% mai mult GNL pe piața spot decât au asigurat prin contracte pe termen lung, ceea ce va intensifica și mai mult concurența cu Asia. Acest lucru va susține prețurile globale ale gazelor, care au crescut vertiginos de când Europa a încercat să își reducă dependența de Rusia după ce cel mai mare furnizor al său a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

„Prețurile ridicate ale GNL la vedere vor persista, deoarece Europa trebuie să își mențină atracția asupra întregii oferte de GNL disponibile, lăsând foarte puțin pentru Asia”, a transmis BNEF. China și piețele asiatice emergente vor înregistra probabil o scădere a importurilor.

Conform scenariului central al BNEF, care presupune condiții meteorologice în conformitate cu media ultimilor 10 ani și lipsa fluxurilor de gaze rusești, Europa ar urma să importe 40 de milioane de tone de GNL în această iarnă și o fracțiune mai mult în vară pentru a reface stocurile. Astfel, Asia ar rămâne cu un volum spot de 12 milioane de tone pentru această perioadă, care ar avea nevoie de doar 8 milioane de tone în plus față de oferta contractată.

Cu toate acestea, o iarnă friguroasă în nordul Asiei ar deturna 5,6 milioane de tone din Europa, în principal pentru a alimenta cererea Japoniei, iar o vară caldă care ar urma ar face ca acest număr să crească la 6,9 milioane în următoarele 12 luni, potrivit raportului. Acest scenariu va duce probabil la o concurență sporită la nivelul prețurilor.

Între timp, mai mult GNL rusesc va merge în China, unde se așteaptă ca cererea de iarnă să scadă cu 16% față de anul trecut. Consumul Japoniei este prognozat să scadă cu 8% în al patrulea trimestru față de aceeași perioadă din 2021, deoarece națiunea pornește centralele pe cărbune, în timp ce cererea Coreei de Sud ar putea crește cu 10% de la an la an din cauza stocării, se arată în raport.

Este probabil ca oferta să crească doar marginal în această iarnă, aducând puțină ușurare pe piața deja tensionată, a arătat BNEF. Printre riscurile la adresa producției se numără întârzierile la repornirea proiectului Freeport LNG din SUA și problemele de aprovizionare din Egipt și Nigeria.

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău