Bruxelles-ul vrea divorț total de Kremlin: Plan secret pentru ruperea contractelor cu Gazprom și Novatek

15 Apr. 2025, 13:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 13:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană face un pas decisiv în direcția renunțării totale la gazele naturale rusești. După ce importurile de gaz prin conducte au fost drastic reduse în urma declanșării războiului din Ucraina, Bruxelles-ul se pregătește acum să rupă și ultimele contracte pe termen lung privind gazul natural lichefiat (GNL), fără a plăti penalități Rusiei.

Potrivit Financial Times, Comisia Europeană analizează în prezent toate opțiunile juridice care ar permite statelor membre și companiilor energetice să iasă din contractele încheiate cu furnizorii ruși, invocând forța majoră. Obiectivul este clar: să nu mai plătească niciun euro Moscovei, chiar și cu riscul unor procese comerciale.

„Dacă ideea este să nu mai finanțăm Rusia, atunci plata de compensații ar contrazice complet acest scop”, a declarat unul dintre oficialii europeni citați de publicație. Totuși, avocații UE se confruntă cu o provocare majoră: contractele sunt confidențiale și diferă semnificativ de la caz la caz, ceea ce complică aplicarea unei soluții uniforme.

Comisia pregătește o foaie de parcurs pentru eliminarea completă a combustibililor fosili ruși până în 2027, plan a cărui publicare a fost deja amânată de două ori. Conform Bloomberg, noua dată de prezentare oficială este 6 mai. Pe lângă instrumentele juridice, se iau în calcul măsuri comerciale precum introducerea de cote sau taxe vamale.

Între februarie 2024 și februarie 2025, UE a plătit 21,9 miliarde de euro Rusiei pentru gaze și petrol, potrivit estimărilor realizate de Centrul pentru Cercetări în Energie și Aer Curat. În timp ce importurile de gaze prin „Gazprom” s-au redus la o treime față de nivelul dinainte de război, livrările de GNL (în special de la compania rusă Novatek) au crescut cu 60%.

În prezent, 18,8% din gazul importat de UE provine din Rusia – 11,4% prin conducte și 7,4% sub formă lichefiată. În 2021, înainte de război, ponderea era de 40%. Principalele puncte de intrare pentru GNL rusesc sunt porturile din Franța, Spania și Belgia, iar printre companiile europene cu contracte în vigoare se numără giganți precum Shell și Naturgy.

În paralel, Bruxelles-ul analizează posibilitatea intensificării cooperării energetice cu SUA, în contextul noilor presiuni comerciale impuse de administrația Trump. Unii oficiali europeni consideră oportună majorarea importurilor de GNL american, însă lideri din industrie, precum CEO-ul TotalEnergies, Patrick Pouyanné, avertizează că dependența excesivă de gazul american ar putea fi o capcană. Există chiar și voci care cer reevaluarea strategică a importurilor de gaz rusesc, pentru a echilibra piața.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.

 

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi