DOC Aviz negativ! Procuratura respinge inițiativa modificării legii ca procurorul general să poată fi evaluat și demis

18 Aug. 2021, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Aug. 2021, 10:06 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Procuratura Generală a dat aviz negativ la proiectul de lege, votat săptămâna trecută în prima lectură, referitor la modificarea Legii Procuraturii, astfel încât să fie stipulat clar modalitățile de demitere a procurorului general și posibilitatea de evaluarea a activității acestuia, scrie Realitatea.md.

„Pornind de la obiecțiile și comentariile evocate supra, avizăm negativ proiectul de lege propus dezbaterilor publice, acesta urmând a fi revizuit și reconceptualizat cu luarea în considerație a recomandărilor formulate”, se arată în avizul Procuraturii.

Totuși, Procuratura salută inițiativa din proiectul de modificare a legii în partea ce ține de posibilitatea de a organiza Adunarea Generală a Procurorilor prin teleconferință, dar critică sintagma „în sală și prin teleconferință”.

„Completarea de la alin.(7) a art.66 din Lege, care reglementează posibilitatea desfășurării Adunării Generale în sală și prin teleconferință este salutabilă, în condițiile în care statul și societatea se confruntă cu starea excepțională în sănătate publică, determinată de pericolul contactării și răspândirii virusului COVID-19. Cu toate acestea, formula din proiect ,,Adunarea Generală are loc prin prezența în sală și prin teleconferință” comportă un caracter imperativ și poate determina interpretarea potrivit căreia forul profesional urmează să fie desfășurat, concomitent, cu prezența în sală și prin teleconferință. Este rezonabilă reformularea construcției normative cu alternarea posibilității desfășurării procedurilor atât ,,în sală și/sau prin teleconferință”, se mai indică în aviz.

Astfel, Procuratura vine cu propria inițiativă la acest capitol.

„Autorii proiectului propun introducerea posibilității organizării și desfășurării Adunării Generale prin ,,teleconferință”, reglementând sumar și rudimentar, în proiectul actului normativ, aceste proceduri. Considerăm a fi judicioasă consacrarea legală a regulilor de procedură, care vizează asigurarea manifestării libere și secrete a procedurilor de votare în regim ,,online”, prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice. Aceste reglementări, trebuie reflectate în conținutul proiectului actului normativ și a notei de fundamentare, repere regulatorii în temeiul cărora Consiliul Superior al Procurorilor ar urma să elaboreze proiectul de amendare a Regulamentului Adunării Generale a Procurorilor”, propune Procuratura.

Mai multe detalii din avizul Procuraturii găsiți mai jos.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 23:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 23:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală