Elon Musk, lovit de un nou scandal! Tesla este acuzată că a făcut reclamă falsă la anumite funcții ale mașinii

08 Aug. 2022, 15:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Aug. 2022, 15:17 // Actual //  Lupu Eduard

Tesla a fost acuzată de Departamentul Autovehiculelor (DMV) din California de publicitate falsă în promovarea caracteristicilor sale Autopilot și Full Self-Driving ca oferind control autonom al vehiculului.

Elon Musk are parte de un nou scandal cu privire la maşinile Tesla. DMV susține că producătorul de mașini electrice a indus în eroare clienții cu ajutorul mesajelor publicitare exagerate cu privire la capacitățile tehnologiilor mașinii.

În plângerile depuse la Oficiul Audierilor Administrative de stat, Departamentul Autovehiculelor (DMV) din California a declarat că Tesla a indus în eroare potenţialii clienţi cu reclame care exagerează cât de bine funcționează sistemele sale avansate de asistenţă pentru şofer (ADAS).

Tesla „a făcut sau a difuzat declarații care sunt neadevărate sau înșelătoare și care nu se bazează pe fapte”, a spus DMV în plângerile depuse la Oficiul de Audiere Administrative de stat pe 28 iulie și făcute publice vineri.

Tesla, acuzată de limbaj înșelător: Autopilot şi Full Self-Driving nu funcționează

În sesizare se arată că vehiculele echipate cu tehnologia Autopilot şi Full Self-Driving nu puteau la momentul acelor reclame şi nu pot funcționa nici acum ca vehicule autonome.

„Tot ce trebuie să faci este să urci și să spui mașinii tale unde să mergi. Dacă nu spui nimic, mașina ta se va uita la calendarul tău și te va duce acolo ca destinație asumată. Tesla va găsi ruta optimă, navigarea pe străzile urbane, intersecțiile complexe și autostrăzile”, se spune în promovarea mașinii, dar nu este aşa, „funcțiile activate în prezent necesită supraveghere activă a șoferului și nu fac vehiculul autonom”.

DMV analizează măsuri care ar putea include suspendarea licenței Tesla de a vinde vehicule în California şi solicitarea ca producătorul auto să despăgubească șoferii.

Tesla, care și-a desființat departamentul de relații publice  cu presa în 2020, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la aceste acuzații.

Tesla a declarat că Autopilot permite maşinii să vireze, să accelereze şi să frâneze automat pe banda sa, în timp ce Full-Self Driving permite, de asemenea, vehiculelor să respecte semnele de circulație şi să schimbe benzile.

Dar DMV a spus că declinarea răspunderii de către Tesla contrazice etichetele şi afirmaţiile originale neadevărate sau înşelătoare, ceea ce induce în eroare şi nu remediază încălcarea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău