Enclava lui Kransnoselski înoată în rahat! Sturza: Disperare la Tiraspol. Rusia – la ani lumină de Transnistria

01 Sept. 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Sept. 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza explică într-o postare  pe Facebook cum enclava din stânga Nistrului s-a pomenit în rahat la propriu.

„În anul 1999, liderul de atunci al Transnistriei, Igor Smirnov, mă amenința – «Господин Стурза, если я захочу, вы там в Кишиневе будете плавать в говне». Amenința cu întreruperea curentului. Și l-a întrerupt sub aplauzele unora de la Chișinău, care tare își mai doreau ca eu să plec din funcție. Ei, astăzi se pare că moștenitorii lui Smirnov înoată în rahat la propriu. Și scriu scrisori în disperare. Iată că și Lavrov vrea „reglementare”. Urgent. Ce anume știm din planul Kozak – federație asimetrică cu drept de veto pe principalele teme de politică externă și internă, funcții de vârf în stat din „oficiu” și preluarea datoriilor transnistrene de vreo 10(!) miliarde de dolari la datoria de stat”, susține fostul premier.

Disperarea separatiștilor vine de la faptul că Rusia s-a pomenit din cauza războiului din Ucraina la „ani-lumină” de Transnistria, iar Moldova – „nesperat” de aproape și extrem, existențial de necesară.

„Astăzi nimic nu se mișcă decât prin și cu consimțământul Chișinăului. Inclusiv gazul și curentul electric. Единое окно. Vor să întrerupă livrările? Nu au decât! Malul drept are alternative tehnice și comerciale. Provocări militare? Ucraina ține în regiune 10 mii de militari dornici de acțiune. Evident, Doamne ferește pentru toți”, a punctat omul de afaceri.

Sturza se întreabă dacă Republica Moldova ar trebui să se grăbească cu „reglementarea”? Să facem concesii majore?

„Nu cred. Să mai așteptăm nițel, dacă tot am așteptat și am fost umiliți atâția ani. E bine și așa, cu toții vom avea gaz și curent la iarnă. De asta vor avea grijă chiar rușii. La primăvară ne apucăm de reglementare. Pe condițiile Chișinăului”, a precizat fostul premier.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău