Fostul inculpat Filat aruncă bomba demisiei: Când Gavrilița era la Bruxelles la Președinție i s-a pregătit debarcarea

10 Feb. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Feb. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier Vlad Filat, într-un interviu pentru Nordnews susține că, de fapt, Natalia Gavrilița nu a plecat din fruntea Executivului, ci a fost plecată.

„Eu cred că dacă ar fi avut același sprijin cum l-a avut Guvernul pe exterior, pe interior nu s-ar fi întâmplat multe lucruri. Când Gavrilița cu miniștrii erau la Bruxelles și discutau despre succesele în ghilimele, spun eu, remarcabile pe care le are Moldova, la Chișinău, pe parcursul a două luni de zile, se pregătea această debarcare. La Președinție, în grupuri, de data aceasta mai mici, nu ca acea vizită nocturnă la Președinție”, a punctat Filat.

Referindu-se la ședința de Guvern care nu a aut loc, fostul premier susține că, de fapt, nu a avut cu cine să o facă.

,,Până la urmă, au avut loc aceste consultări cu învingeri. Când a revenit doamna Gavrilița de la Bruxelles la Chișinău, probabil ați sesizat cu toții că a fost amânată ședința de Guvern, nu din cauza că și-a dorit ea să o amâne, dar din cauza că nu a avut cu cine să o facă. Totul deja a fost făcut. A fost pusă în fața faptului. Ieri au fost discuții deja mai încrâncenate, iar astăzi au avut loc discuțiile finale care au dus la asta. Nu toți din PAS sunt de acord cu această demisie. Nu este vorba doar de părerea deja ex-prim ministrului, este vorba de faptul că ei au fost împreună în bătălii politice. Natalia Gavrilița a fost membră a acestei echipe. Atunci când așa ușor renunți la oamenii din echipă, este un semnal. Bine, nu este primul semnal din partea doamnei Maiei Sandu”,  a declarat Vlad Filat.

Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din fruntea Guverului, astăzi, într-un briefing de presă.

În octombrie 2015, Filat a fost lipsit de imunitate și reținut sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în baza unui denunț al controversatului om de afaceri Ilan Şor, principalul protagonist în dosarul celebrei fraude bancare de 1 miliard de dolari, din 2014, din sistemul bancar al Republicii Moldova. Fiilat a fost eliberat înainte de termen, în decembrie 2019.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău