Generalul american Ben Hodges: „Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul”

20 Feb. 2022, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2022, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

Marea Neagră este o graniță filosofică între democrațiile liberale și autocrații, spune fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, într-un interviu pentru Digi24. Tocmai de aceea, el crede că o strategie de securitate la Marea Neagră poate ajuta fiecare țară din regiune în mai multe privințe. În măsura în care toată lumea este de acord cu o serie de reguli și are interesele naționale protejate, aceasta pare să fie cea mai bună soluție de menținere a păcii pe termen lung, în acest punct care face diferența dintre valorile Vestului și cele rusești.

Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul. Efortul nostru de bună-credință, de respectare a Actului fondator NATO-Rusia și de a nu avea baze permanente în zonă nu a dat roade. A fost o invitaţie pentru Rusia, aşa că acum trebuie să ne trezim şi să realizăm cu cine avem de-a face”, spune fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, în interviul pentru Digi24. Soluția ar fi dezvoltarea unor baze permanente în locuri precum România, Polonia, țările baltice, alături de elaborarea unei strategii de securitate pentru Marea Neagră. Iar Turcia ar avea un rol foarte important într-o decizie ca aceasta, arată generalul (r) Ben Hodges.

Cred, desigur, că țările din Marea Neagră ar trebui să colaboreze foarte strâns să vorbească despre comerț, despre schimbul de informații, despre cooperarea în materie de securitate, despre dezvoltarea economică, acest coridor economic est-vest, din România până în Georgia, care ar include, desigur, Ucraina. Sunt multe de făcut pe plan intern și să fiu sincer, cred că aliații și prietenii noștri din regiunea Mării Negre trebuie să facă o treabă mult mai bună să-şi coordoneze vocea la Washington și la Bruxelles, ca să crească gradul de conștientizare cu privire la semnificația strategică. Dar, din păcate, ceea ce se întâmplă este că majoritatea națiunilor de zonă tind să meargă singure la Washington și la Bruxelles, astfel nu este același impact ca atunci când toate vocile lucrează împreună. Și există motive diferite pentru asta. Dar asta cred eu. Cred că acum, interesant, din cauza crizei din Ucraina și din jurul Ucrainei, milioane de oameni sunt acum conștienți de Marea Neagră. Milioane de oameni mai aud despre Montreux. Milioane de oameni își dau seama ce face Rusia acolo. Poate că aceasta este o oportunitate pentru naţiunile Mării Negre să sublinieze de ce sunt importante din punct de vedere strategic pentru Statele Unite. Dar, de asemenea, este o oportunitate pentru Statele Unite să recunoască că asta nu este o problemă care se va rezolva de la sine. Rusia va continua să facă ceea ce face, pe termen lung: pune presiune pe Ucraina, pune presiune pe Georgia, ca un boa constrictor, până când Ucraina se prăbușește. Cred că acesta este scopul şi Statele Unite trebuie să preia conducerea aici.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce lucrează pentru a răspunde preocupărilor UE, a declarat compania miercuri, pe platforma de socializare X, transmite CNBC.

Comisia Europeană a dat termen până miercuri inclusiv companiei deţinute de grupul chinez ByteDance să abordeze preocupările cu privire la posibila creare de dependenţă prin intermediul programului de recompense pentru copii, urmând ca în caz contrar se confrunte cu o suspendare temporară a funcţiei.

CE consideră că acest mecanism reprezintă ”riscuri grave la adresa sănătăţii mentale a utilizatorilor”.

Platforma nu a comunicat Bruxellesului, înainte de lansarea aplicaţiei, o evaluare a riscurilor, conform obligaţiilor prevăzute în cadrul noii legislaţii cu privire la serviciile digitale (DSA).

Reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, a lansat săptămâna trecută în Franţa şi în Spania noua aplicaţie, care le permitea utilizatorilor să fie plătiţi pentru vizionarea de videoclipuri. TikTok Lite era deja disponibilă în Coreea de Sud şi Japonia.

Utilizatorii TikTok Lite cu vârste de peste 18 ani puteau „să colecteze puncte descoperind noi conţinuturi sau realizând anumite acţiuni”, au declarat reprezentanţii reţelei de socializare. Punctele astfel colectate puteau fi transformate în carduri cadou sau folosite pentru a susţine creatorii de conţinuturi.

„Recompensele variază în funcţie de sarcinile îndeplinite şi de experienţa în aplicaţie”, iar „durata maximală de vizionare a videoclipurilor recompensate este cuprinsă între 60 şi 85 de minute”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii TikTok.

Foarte apreciată de tineri şi de influenceri pentru videoclipurile sale care sunt adeseori dansante sau muzicale, controversata reţea de socializare TikTok a atras peste 1,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial.

Ea este acuzată cu regularitate că găzduieşte numeroase videoclipuri de dezinformare, provocări periculoase şi imagini pornografice sau că ar fi chiar un instrument de spionaj şi de propagandă în slujba Chinei, o acuzaţie respinsă de compania ByteDance.

Comisia Europeană a demarat totodată anchete separate care vizează Meta, Snap (Snapchat), TikTok şi YouTube despre măsurile implementate de aceste companii pentru a proteja „sănătatea fizică şi mintală” a minorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău