Guvernul a aprobat mai multe amendamente la Politica Fiscală pentru anul 2023

21 Dec. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Dec. 2022, 15:31 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi în cadrul ședinței de astăzi mai multe amendamente la Politica Fiscală și Vamală pentru anul 2023. Inițiativele aprobate au drept scop îmbunătățirea mediului de afaceri și asigurarea condițiilor echitabile pentru desfășurarea activităților antreprenoriale, scrie Realitatea.md.

Principalele propuneri acceptate de către Guvern vizează simplificarea condițiilor de desfășurarea a activităților independente. Totodată, Executivul a aprobat amendamentul privind introducerea unui nou regim fiscal pentru agenții economici ce desfășoară activități în domeniul comercializării deșeurilor feroase și neferoase.

Printre propunerile aprobate de miniștri se regăsește și introducerea prețului de referință la vânzarea țigaretelor și a țigărilor de foi. În cadrul unui comunicat, Asociația Businessului Europeană a salutat decizia, menționând că implementarea mecanismului privind prețurile de referință va garanta venituri fiscale la bugetul de stat stabile și previzibile, asigurând concurența loială pentru toți agenții economici și contribuind la realizarea eficientă a politicilor de stat.

Potrivit EBA, implementarea prețurilor de referință va garanta stabilirea unui nivel obiectiv al prețului de referință care să corespundă realităților economice ale Republicii Moldova. Totodată, ca urmare a majorării accizelor va fi asigurată majorarea prețurilor la țigarete și, interzicerea declarării și comercializării a produselor de tutun sub nivelul valorii de referință. Asociația EBA și-a exprimat speranța că proiectul va fi susținut și de Parlamentul Republicii Moldova.

La fel, Guvernul a aprobat menținerea mecanismului de impozitare a veniturilor persoanelor fizice în mărime de 12% pe venitul anual impozabil, astfel se renunță la încă o treaptă de impozitare de 18%. Un alt amendament aprobat de miniștri prevede aplicarea scutirii de TVA la serviciile poștale.

De asemenea,ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a menționat că au fost propuse și acceptate câteva inițiative pentru a asigura condiții echilibrate de dezvoltare a mediului de afaceri, precum și îmbunătățirea și simplificarea mecanismelor fiscale naționale.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău