Manevre pe piața tv! O televiziune își schimbă denumirea. Legăturile duc la Șor

28 Nov. 2023, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2023, 11:12 // Actual //  Lupu Eduard

O televiziune cunoscută din Republica Moldova și-a modificat recent denumirea, trecând de la PEH TV la 7 TV, potrivit informațiilor furnizate de Consiliul Audiovizualului (CA) de la Chișinău. Însă, în spatele acestei schimbări, se pare că se află figura controversată a politicianului Ilan Șor, conform investigației publicate de Ziarul de Gardă.

Potrivit listei actualizate a proprietarilor beneficiari ai furnizorilor de servicii media de televiziune, 7 TV este acum deținută de Nichita Stețco, prin intermediul companiei „Media Production” SRL. Această schimbare a fost aprobată în ședința Consiliului Audiovizualului din 24 noiembrie, potrivit confirmării președintei CA, Liliana Vițu, pentru Ziarul de Gardă.

Investigația Ziarul de Gardă relevă că sediul 7 TV se află la aceeași adresă cu fostul PEH TV, indicând posibile legături strânse între cele două entități. Totuși, în lista actualizată a proprietarilor beneficiari ai furnizorilor de servicii media, PEH TV nu mai figurează, iar doar 7 TV este menționată.

Printre angajații postului 7 TV se numără și jurnalistul Alexandru Statnîi, care a activat anterior la PEH TV și are conexiuni cu posturi de televiziune asociate cu Ilan Șor, precum Cinema 1 și TV6. Statnîi a anunțat că începând cu 27 noiembrie va prezenta știrile la 7 TV.

Această schimbare de denumire vine în contextul sancțiunilor anterioare aplicate de CA altor posturi de televiziune cu legături similare, precum „RTR Moldova,” „Cinema 1,” și „PEH TV,” sancționate în octombrie 2022 cu amenzi pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media audiovizual.

În aprilie 2023, Consiliul Audiovizualului a avertizat public posturile de televiziune, inclusiv PEH TV, pentru modul în care au reflectat evenimente politice de importanță majoră. Un reporter de la PEH TV a fost observat utilizând aceeași frază într-o știre, precum și un reporter de la Cinema 1.

Schimbările în peisajul media reprezintă o tendință de monitorizat în Republica Moldova, cu implicații semnificative asupra diversității și obiectivității informației disponibile pentru publicul larg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău