Mutare neașteptată a Europei în Marea Neagră: Proiectul de 1.100 de kilometri ce dă o lovitură Rusiei

13 Mai 2023, 04:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2023, 04:26 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina, amenințările hibride din partea Moscovei la adresa tuturor țărilor de pe bătrânul continent, în domenii critice, au crescut foarte mult. De aceea, UE plănuiește să realizeze un proiect important în Marea Neagră, un cablu de internet submarin, pe o lungime de 1.100 de kilometri și care va lega statele membre de zona Caucaz.

Cablul de internet va costa 45 de milioane de euro și îți propune să reducă ”dependența regiunii de conectivitatea prin fibră optică care tranzitează prin Rusia”, potrivit FT.
Pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la vulnerabilitățile infrastructurii de transmitere a datelor la nivel mondial. Uniunea Europeană va construi un cablu de internet submarin, care va lega Bulgaria de Georgia, reducând dependența de liniile care traversează Rusia.

UE și Georgia au identificat împreună necesitatea cablului de internet prin Marea Neagră în 2021 pentru a îmbunătăți conectivitatea digitală a Georgiei. Totuși, războiul din Ucraina a dat un plus de impuls proiectului, având în vedere necesitatea de a evita bazarea pe „conexiuni care nu sunt sigure sau stabile”, a spus o persoană care cunoaște propunerea.

Cablurile de internet au fost analizate din cauza preocupărilor globale legate de spionaj, deoarece liniile terestre și stațiile unde cablurile submarine ajung la țărm sunt considerate vulnerabile la interceptări de către guverne, hackeri și hoți.

Preocupările cu privire la sabotarea intenționată a cablurilor submarine și a altor infrastructuri maritime au crescut, de asemenea, de la exploziile multiple pe gazoductele Nord Stream în septembrie anul trecut, despre care presa a raportat recent o legătură cu navele rusești. Două cabluri în largul coastei Norvegiei au fost tăiate în 2021 și 2022, stârnind îngrijorări cu privire la atacurile rău intenționate.

Reinhard Bütikofer, europarlamentar și președinte al delegației Parlamentului european pentru China, a declarat că Rusia și-a semnalat disponibilitatea de a viza infrastructura sensibilă. „Din punct de vedere al rușilor, dacă vor să provoace daune Uniunii Europene, țintirea proiectelor de infrastructură ar fi o opțiune pentru un regim care nu respectă absolut dreptul internațional”, a spus el.

Aproximativ 99% din traficul de internet intercontinental – date, mesaje, e-mailuri și apeluri video – este transmis prin mai mult de 400 de cabluri submarine active care se întind pe 1,4 milioane km. Cablurile terestre subterane transportă date și la nivel internațional.

Rusia este una dintre multiplele rute prin care pachetele de date se deplasează între Asia și Europa și este parte integrantă a conectivității în unele părți ale Asiei și Caucazului, ceea ce a stârnit îngrijorarea unor politicieni cu privire la dependența excesivă de națiune pentru conectivitate.
David McAllister, europarlamentar și președinte al comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, a declarat că cablul Mării Negre este un „proiect emblematic” și o prioritate regională pentru bloc, având în vedere că „fără [cablurile de internet] nu ar exista videoconferințe, nicio cercetare și fără platforma de filme Netflix” „și rușii știu asta”.
Proiectul cablului Mării Negre face parte din inițiativa Global Gateway a Comisiei Europene. Acesta își propune să ofere țărilor în curs de dezvoltare o alternativă la finanțarea strategică largă de la Beijing a infrastructurii fizice și digitale din întreaga lume, cunoscută sub numele de inițiativa Belt and Road și, respectiv, inițiativa Digital Silk Road.

Banca Europeană de Investiții a propus un grant de 20 de milioane de euro pentru proiectul cablului Mării Negre. Proiectul, numit Kardessa, va conecta Ucraina de Bulgaria, Turcia și Georgia și va continua apoi pe uscat până în Armenia, Kazahstan și mai departe în Asia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău