Peste 500 de antreprenori din 34 de țări ale lumii vor participa la Forumul Comerțului din Moldova

28 Apr. 2021, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
28 Apr. 2021, 07:43 // Actual //  Otilia Cotruța

Forumul Comerțului din Moldova este un eveniment internațional online este organizat de PNUD cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) și va avea loc în perioada 28-30 aprilie. Acesta va întruni peste 500 de antreprenori din 34 de țări ale lumii.

Majoritatea participanților sunt așteptați din Moldova, Turcia, România, Belarus, Croația, Ucraina, Maroc etc. Printre participanți sunt reprezentanți ai companiilor care lucrează în industria auto, industria creativă, industria IT, producția de îmbrăcăminte și încălțăminte, în industria turismului etc.

În cadrul evenimentului, experți naționali și internaționali vor prezenta soluții pentru a depăși consecințele negative ale criza pandemiei, discutați despre oportunitățile DCFTA în pandemiile și beneficiile comerțului electronic și ale transformării digitale a relațiilor comerciale; vor prezenta soluții pentru integrarea producătorilor de produse agroalimentare și textile în lanțurile valorice globale, precum și cele mai mari tendințe cu amănuntul din 2021.

Economistul și scriitorul suedez Kjell Anders Nordström, economistul futurist englez Bernard Marr), reprezentantul WTO Kathryn Lundquist și alții. Forumul Comercial al Moldovei va deveni, de asemenea, o platformă pentru stabilirea de parteneriate între producătorii moldoveni și rețelele / distribuitorii comerciali din UE, în acest scop vor fi organizate sesiuni B2B. În același timp, a fost deja organizată o piață pe platforma electronică a forumului, unde participanții își prezintă bunurile și serviciile (peste 460 de oferte).

Reprezentanții sectoarelor public și privat, donatori internaționali, mediul academic, companii și asociații de afaceri sunt invitați să dialogheze la forum. Informații mai detaliate despre eveniment și înregistrarea participanților sunt disponibile la linkul: https://moldova-trade-forum.b2match.io.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 02:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2021, 02:32 // Actual //  Lupu Eduard

Inflaţia întrece orice aşteptări, atât prin forţă, cât şi prin durată. Analişti şi jurnalişti se întreabă dacă nu cumva ar fi cazul ca lumea să înceapă să se îngrijoreze sau cel puţin politicienii, în timp ce marile bănci centrale par cel mult neliniştite. Unii fac paralele cu anii ’70, deceniul inflaţiei în America, când preşedinţii şi banca centrală au luat măsuri disperate, unele cu încălcarea principiilor capitalismului şi pieţei libere, dar cei mai mulţi asigură că o astfel de comparaţie este exagerată. Oare?

Istoria arată că inflaţia prelungită nu trebuie subestimată, mai ales dacă eşti politician. În SUA a lovit preşedinţi şi a influenţat astfel istoria lumii. În prezent, preţurile cresc cu o viteză nemaivăzută în ultimii 30 de ani. Despre cum inflaţia a schimbat preşedinţii Americii scrie National Public Radio (NPR), echivalentul american al unei radiodifuziuni naţionale. În octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în SUA preţurile au crescut cu peste 6%, iar cele mai mari scumpiri au fost la alimente şi energie, dar în special la energie. Preţurile benzinei îşi proclamă ascensiunea sus pe panouri, la colţ de stradă, în intersecţii, peste tot, scrie Ziarul Financiar.

Economiştii spun (şi chiar sunt de acord între ei în privinţa acestui lucru) că inflaţia actuală poate fi atribuită pandemiei şi consecinţelor acesteia: lanţuri de aprovizionare blocate, muncitori reticenţi să se întoarcă la lucru, penurii şi livrări de energie întrerupte. De asemenea, ştim că guvernul a concentrat miliarde de dolari în puterea de cumpărare a consumatorilor din primăvara anului 2020 încoace. Creşterile de preţuri ar putea fi considerate aproape inevitabile. Dar una dintre lecţiile epocilor inflaţioniste trecute este că alegătorii sunt mai puţin interesaţi de responsabilitate şi cauze decât de forţarea unei schimbări. Cu alte cuvinte, cine este în funcţie acum să nu-şi facă aşternutul prea moale. Sondajele de opinie publice au constatat o nervozitate larg răspândită: Morning Consult, de exemplu, a raportat recent că 87% dintre americani sunt „îngrijoraţi de creşterea preţurilor”. Pe măsură ce astfel de numere cresc, procentele de aprobare pentru preşedintele Biden şi partidul său democrat scad, în mod previzibil, mai ales acolo unde au scăzut deja din cauza valurilor de COVID, a controverselor privind vaccinurile şi retragerii urâte din Afganistan.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei