Povestea celui mai răsunător faliment din industria alimentară. Miliardarul care a ridicat și a prăbușit un imperiu

07 Ian. 2023, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Ian. 2023, 17:36 // Actual //  Lupu Eduard

Cu mulți ani în urmă, era unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din industria alimentară europeană. Numele firmei sale apărea pe tricourile sportivilor, ca sponsor al unor competiții importante din fotbal, schi sau Formula 1. Averea îi era evaluată la aproximativ 1,3 miliarde de euro, în 2001.

Doi ani mai târziu, în 2003, omul de afaceri a declanșat unul dintre cele mai răsunătoare falimente și a fost condamnat la 18 ani de închisoare. În prima zi a acestui an, moartea sa a trecut aproape neobservată, chiar dacă presa internațională a amintit de povestea sa.

Omul de afaceri italian Calisto Tanzi a fost asociat cu numele unuia dintre cele mai mari imperii europene din industria . El a fost fondatorul companiei Parmalat, care a falimentat undeva la începutul anilor 2000. A fost unul dintre cele mai mari falimente din Europa. Ulterior, însă, Parmalat a fost preluată de gigantul francez Lactalis și a renăscut.

Despre Calisto Tanzi se știe că s-a născut pe 17 noiembrie 1938 în localitatea Collecchio, Parma, Italia. el a fost fiul unui mic antreprenor din zonă care deținea o afacere de familie în domeniul alimentar.

În 1961, Tanzi a renunţat la studiile universitare și a preluat afacerea familiei, pentru a-şi ajuta tatăl, grav bolnav. În doi ani, a extins activitatea micuței firme și a deschis o mică fabrică de lactate în oraşul natal. Și-a numit noua fabrică Dietalat, denumire pe care a schimbat-o, mai târziu, în Parmalat.

Cum a dat lovitura în afaceri

A dat lovitura după o călătorie în Suedia când a lansat o serie de produse UHT, al căror ambalaj era mult mai ieftin şi mai versatil. Mai târziu, a adoptat acest model de fabricare şi pentru restul produselor pe care le fabrica, conserve şi sucuri. Așa a devenit un jucător la nivel internațional.

Odată ce afacerile au început să-i meargă, între anii 1970 şi 1980, Calisto Tanzi a investit sume importante în publicitate, promovând brandul Parmalat. În paralel s-a implicat în susținerea mai multor echipe sportive, în fotbal, schi şi Formula 1. El a devenit chiar proprietar al echipei de fotbal AC Parma. La AC Parma a evoluat și Adrian Mutu, înainte de a pleca la Chelsea Londra

Averea omului de afaceri italian a crescut substanțial, iar până în 2001, a ajuns la circa 1,3 miliarde de euro.

Cel mai răsunător faliment din Europa

Însă lucrurile s-au complicat, pe măsură ce imperiul său se mărea, iar politica de achiziţii rapide a mai multor producători alimentari, inclusiv companii din SUA, i-au adus numeroase probleme financiare.

Situația a scăpat de sub control, iar în 2003, omul de afaceri italian a trebuit să declare falimentul imperiului său. Datoriile înregistrate se ridicau la peste 14 miliarde de dolari, iar judecătorii l-au găsit responsabil pentru faliment. Calisto Tanzi a fost condamnat la 18 ani de închisoare, ca urmare a celei mai mari fraude corporative din istoria Europei, estimată la 800 de milioane de euro. După doi ani a fost mutat în arest la domiciliu.

Compania pe care a fondat-o a renăscut, însă, în 2005, ajungând o subsidiară a grupului francez Lactalis, care a achiziţionat-o în urmă cu 11 ani. Parmalat are 140 de centre de producţie şi 16.000 de angajaţi, în operațiunile pe care le desfășoară la nivel global.

Calisto Tanzi a trăit să vadă cum imperiul său renaște însă, în prima zi a acestui an, el a încetat din viață, la Parma, din cauza unei pneumonii, la 84 de ani, conform Bussines Magazin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre a anunțat că acordă 50 de milioane de euro Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în procesul de aderare la UE.

Republica Moldova are stabilite relații bilaterale de peste 30 ani cu Regatul Norvegiei. Împreună cu alte state, Regatul Norvegiei a contribuit esențial la gestionarea crizei refugiaților generate de războiul din Ucraina.

Oslo a fost aprobat programul Nansen de sprijin pentru Ucraina și Moldova pentru o perioadă de cinci ani și prevede ajutor non-militar și umanitar pentru redresarea consecințelor războiului pe dimensiunea civilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău