Primăria Municipiului Chișinău a investit în anul curent circa 2,4 miliarde de lei în drumurilor și a transport

28 Dec. 2022, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Dec. 2022, 09:21 // Actual //  Lupu Eduard

Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor și a transportului este una dintre prioritățile majore pentru Primăria Municipiului Chișinău. Astfel, în 2022 au fost investite resurse și eforturi considerabile în reparația și întreținerea drumurilor și trotuarelor, a acceselor în curțile blocurilor și în curțile instituțiilor, modernizarea parcurilor de autobuze și troleibuze, procurarea și asamblarea noilor unități de transport, amenajarea parcărilor și modernizarea iluminatului public. Pentru astfel de lucrări au fost investite circa 2,4 miliarde de lei, cu 60% mai mult decât în 2021.

Cea mai mare sumă – 909 mln lei, a fost alocată pentru prestarea serviciilor de transport public, lucrări de modernizare a parcurilor de autobuze și troleibuze, dar și pentru procurarea și asamblarea noilor unități de transport public.

Pentru reabilitarea drumurilor municipale a fost alocat în anul curent un buget record de circa 1,3 mlrd lei.

Dintre acestea, 420,2 milioane lei au fost direcționate la construcția și reparația capitală a străzilor, suma rămasă fiind investită în lucrările de reparație curentă.

Printre cele mai ambițioase proiecte ale anului 2022 merită de menționat:

 • inițierea lucrărilor de reparație a podului de pe str. Mihai Viteazul, magistrală de interes sectorial, care de la darea în exploatare în 1974 nu a fost supus reparaților complexe niciodată;
 • inițierea lucărilor de reparație capitală a străzilor 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun;
 • reabilitarea trotuarelor pe cinci străzi din centrul istoric: Mihai Eminescu, Maria Cebotari, Vlaicu Pârcălab, Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu;
 • licitarea lucrărilor de „Extindere a bd. Mircea cel Bătrân, cu prelungirea liniei de troleibuze până la str. Bucovinei”;
 • licitarea serviciilor de proiectare pentru lucrările de reparație a podului de pe str. Ismail;
 • licitarea și semnarea contractului pentru serviciile de reparație a trotuarelor de pe bd. Decebal, ambele părți.

Totodată, unele străzi au fost reabilitate total sau parțial, cu reparația carosabilului, trotuarelor și a canalizării pluviale, printre acestea:

 • bd. Dacia (tronson Hristo Botev – Valea Crucii);
 • str. 27 Martie 1918;
 • str. Henri Coandă;
 • str. Socoleni (str. Ceucari – Calea Orheiului);
 • str. Cuza Vodă (tronson Dacia – Sarmisegetusa);
 • str. Calea Orheiului (construcția benzii suplimentare de virare);
 • str. Sarmizegetusa (bd. Cuza Vodă – bd. Decebal);
 • bd. Renașterii Naționale;
 • str. Calea Ieșilor;
 • str. Mihai Viteazul.

La momentul actual lucrările de reparație pe un șir de străzi ale capitalei continuă. Astfel, în 2023 urmează a fi finalizate lucrările pe:

 • str. Ion Neculce;
 • str. Ac. A. Saharov (str. Nicolae Dimo –  str. Dumitru Rîșcanu);
 • str. Braniștii;
 • bd. Dacia (segment bd. Decebal – str. Trandafirilor);

Pentru lucrările de întreținere, reparație și modernizare a iluminatului stradal, public și a semafoarelor au fost investite 179 milioane lei.

În același timp, mai multe străzi din capitală au fost supuse în anul curent acțiunilor de modernizare sau reconstrucție a rețelelor de iluminat public, realizate de către ÎM REI „Lumteh”. Lucrările au presupus, după necesitate, înlocuirea, îndreptarea sau vopsirea pilonilor de metal și a suporturilor, schimbarea cablului torsadat și montarea corpurilor de iluminat, pentru care au fost cheltuite mai mult de 13 milioane lei din bugetul municipal.

Asemenea intervenții s-au făcut pe străzile Dacia, Traian, Grădina Botanică, Sarmizegetusa, Valea Trandafirilor, Ștefan cel Mare și Sfânt (PMAN), Ghidighici, Alexei Șciusev, 27 Martie 1918, Mircești, Nicolae Costin, Ceucari, Aeroportului, Maria Drăgan, Dumitru Rîșcanu, Ac. Andrei Saharov, Nicolae Dimo, Nicolae Titulescu, Mitr. Dosoftei, Alecu Russo, Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu, Tudor Vladimirescu, Socoleni și M.G. Bănulescu-Bodoni.

Procesul de modernizare a vizat și sistemul de dirijare și control de la distanță al iluminatului public, până la ziua de azi, fiind înlocuite 160 de blocuri de control, iar alte 60 de unități urmează a fi instalate în perioada următoare, în acest scop fiind cheltuite 4,7 milioane lei.

Primăria Municipiului Chișinău va face și în continuare tot posibilul pentru a oferi locuitorilor orașului condiții de deplasare sigure și confortabile.

 

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău