Revitalizare pe piaţa crypto: Preţul Bitcoin se îndreaptă din nou către 30.000 de dolari

04 Mai 2023, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mai 2023, 16:54 // Actual //  Lupu Eduard

Pieţele criptografice au crescut joi, investitorii reacţionând la cele mai recente semne de stres din sectorul bancar regional din SUA, asimilând decizia de politică monetară a Rezervei Federale, raportează Bloomberg.

Bitcoin, cea mai puternică monedă digitală a crescut joi cu până la 2,6%, ajungând să fie tranzacţionată la 29.100 de dolari la ora 6:05 la Londra. Token-urile mai mici, inclusiv Ether, Cardano şi Solana, au înregistrat, de asemenea, o serie de câştiguri. În ultimele trei săptămâni, Bitcoin a depăşit periodic nivelul de 30.000 de dolari, înregistrând mai apoi o scădere, după un salt de 76% în acest an.

PacWest Bancorp reprezintă cel mai recent motiv de îngrijorare a sectorului bancar din SUA, după prăbuşirea a trei creditori rivali cu sediul în California. Susţinătorii criptomonedelor sunt de părere că erodarea încrederii în moneda fiduciară întăreşte argumentele în favoarea Bitcoin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

De asemenea, investitorii au întărit pariurile privind reducerile dobânzilor Fed în cursul acestui an, după ce preşedintele Jerome Powell a dat de înţeles că ultima majorare a dobânzii băncii centrale ar putea marca finalul ciclului de majorare a ratelor. Înăsprirea condiţiilor de creditare şi riscurile reprezentate de sectorul imobiliar comercial alimentează aşteptările privind turbulenţele economice.

„Ne aşteptăm să vedem o volatilitate semnificativ mai mare în lunile următoare, mai ales dacă vor mai exista replici în sectorul bancar regional din SUA sau preocupări legate de situaţia creditelor imobiliare comerciale”, a declarat Tommy Honan, şeful departamentului de analiză a pieţei de la bursa de criptomonede Swyftx.

Bitcoin şi-a revenit parţial în 2023 în urma prăbuşirii criptografice de anul trecut, care a provocat un colaps pe piaţă, inclusiv cel al bursei FTX, şi a declanşat o acţiune de reglementare în SUA.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău