Rușii mor pe capete. Până să ajungă pe front, se sinucid, fac infarct sau îi doboară ciroza hepatică

05 Oct. 2022, 05:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Oct. 2022, 05:37 // Actual //  Lupu Eduard

Mulți recruți ruși mor înainte de a ajunge pe front. Printre cauzele deceselor se numără infarctul, sinuciderea sau ciroză hepatică.

Cel puțin șase ruși mobilizați au murit din diverse cauze, după ce au fost recrutați, a atras atenția activistul pentru drepturile omului Pavel Cikov, conform publicației de presă independentă MediaZona.

În garnizoana Yelan a centrului de instruire al Ministerului Apărării din satul Poroshino, regiunea Sverdlovsk, trei bărbați au murit după ce au fost recrutați pentru mobilizarea „parțială”.

Aceste decese au fost confirmate și de un deputat în Duma de Stat din regiunea Sverslovsk, potrivit EANews.

În plus, potrivit sursei citate, în satul Porosino, unde se află centrul de pregătire al Ministerului Apărării, a fost introdusă o lege care interzice consumul de băuturi alcoolice, pe motiv că mobilizatorii au abuzat în mod constant de consumul acestora.

Vânzarea de alcool a fost interzisă în sat după ce mai mulți recruți beți s-ar fi certat în timpul pauzelor de masă. Poliția și comandantul adjunct al districtului au intervenit pentru a-i calma și a fost chemată o ambulanță.

Vânzarea de alcool pe o rază de 300 de metri de bazele militare, interzisă

În Vladivostok, în regiunea Primorie din estul Siberiei, un alt rus pe nume Serghei Fedoseenko, în vârstă de 39 de ani, care lucra ca șofer de camion, a murit în secția de poliție din cauza unui stop cardiac după ce a fost recrutat.

Potrivit canalului de Telegram Astra,Fedoseenko venise la postul de recrutare pe 27 septembrie și a început să își exprime nemulțumirea față de mobilizare. Conducerea biroului de înregistrare și înrolare militară ar fi chemat poliția. El a fost încătușat și dus într-o mașină oficială pentru a fi dus la o secție de poliție. La sosire a fost chemată o ambulanță. Medicii ajunși la fața locului l-au declarat mort, potrivit Radio Europa Liberă.

După decretarea mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina, care a stârnit furie și proteste în Rusia, vânzarea de alcool pe o rază de 300 de metri de bazele militare a fost interzisă în mai multe regiuni estice ale Rusiei.

Moralul slab sesizat în rândul soldaților ruși este adesea atribuit problemelor legate de consumul excesiv de alcool, dar și tensiunilor interne.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău