Scandal maritim: Panama retrage drapelul de pe patru petroliere din flota „Fantomă” a lui Putin

08 Nov. 2024, 13:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Nov. 2024, 13:17 // Actual //  Ursu Victor

Autoritatea Maritimă a Panamei (AMP) a anunțat că va retrage steagurile a patru tankere împotriva cărora Statele Unite au impus sancțiuni, în cadrul campaniei de a preveni intrarea gazului din proiectul Arctic LNG 2 pe piața globală. Vasele sunt deținute de patru companii din Singapore, denumite după primele patru litere ale alfabetului grec: LNG Alpha Shipping, LNG Beta Shipping, LNG Gamma Shipping și LNG Delta Shipping.

Sancțiunile impuse de SUA au fost provocate de legăturile presupuse ale companiilor cu Novatek, compania care implementează proiectul Arctic LNG 2. Novatek a planificat să înceapă exporturile de GNL în primul trimestru al acestui an, dar nu a reușit să inițieze livrările din cauza includerii pe lista neagră a SUA. Deși Novatek a finalizat două din cele trei linii de producție planificate, cu prima linie începând producția de gaz la sfârșitul anului 2023, niciun lot de GNL nu a ajuns la cumpărători.

Din luna august, Arctic LNG 2 a încărcat opt livrări de GNL, dar niciuna nu a fost vândută. Tankerele fie au fost nevoite să le lase în depozite plutitoare, fie se află cu acestea pe mare. Din cauza sancțiunilor rapide impuse vaselor asociate cu proiectul, nicio țară nu este dispusă să accepte încărcăturile, în ciuda ofertei Novatek de a reduce prețul cu 40%.

Ca urmare, Arctic LNG 2 a fost nevoită să oprească practic producția de gaz până la vara următoare. Conform Bloomberg, operațiunile comerciale de lichefiere a gazului au fost oprite, fiind efectuate doar lucrările necesare pentru menținerea stării tehnice a fabricii. Construirea celei de-a treia linii de producție a fost amânată din 2026 pentru 2028.

Autoritatea Maritimă a Panamei a declarat că, în calitate de organizație responsabilă cu menținerea registrului navelor care navighează sub steagul său, monitorizează îndeaproape flota sa. AMP a promis să acționeze ferm în interesul comunității maritime panameze și internaționale privind retragerea înregistrării navelor afectate de sancțiuni.

Blocarea proiectului Arctic LNG 2 a devenit una dintre cele mai eficiente măsuri de sancționare a exporturilor energetice ale Rusiei, a declarat Janis Kluge, specialist în economia rusă la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate. Conform evaluării sale, în urma acestor măsuri, Rusia va pierde aproximativ 10 miliarde de dolari în venituri din exporturi anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală