Statele Unite vând 15 milioane de barili de petrol din rezerve. Vor să scadă prețurile

19 Oct. 2022, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2022, 12:39 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernul Statelor Unite a anunţat marţi vânzarea a 15 milioane de barili de petrol din rezerva strategică pentru a încerca o reducere a preţului acestui combustibil înainte de alegerile legislative din 8 noiembrie, relatează agenţia EFE.

La o întâlnire cu jurnaliştii, reprezentanţii Casei Albe au informat că Departamentul de Energie va vinde cantitatea de 15 milioane de barili (ultima parte dintr-un total de 180 milioane barili pe care preşedintele SUA, Joe Biden, l-a aprobat în martie) pentru livrare în luna decembrie.

În plus, Biden a cerut Departamentului Energiei să fie pregătit pentru a vinde mai mulţi barili din fondul de rezervă pe parcursul iernii, dacă va fi necesar pentru a combate creşterea preţurilor, scrie Agerpres.

În prezent, rezervele strategice de petrol ale SUA conţin aproximativ 400 milioane de barili de petrol.

În plus, Guvernul a anunţat intenţia este de a recumpăra această cantitate de petrol în momentul în care preţurile se vor situa între 67 şi 72 de dolari/baril şi va cere companiilor petroliere să scadă preţul pe care îl cer consumatorilor.

Deşi aceste măsuri fuseseră deja anunţate din martie, Biden însuşi va fi cel care le face oficiale miercuri, împreună cu mai multe decizii pentru scăderea preţului benzinei în ţară.

„Va fi un anunţ miercuri în politica preşedintelui despre care va fi următorul pas înainte şi ce va face el pentru a aduce o anumită uşurare poporului american”, a spus la conferinţa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Preţurile benzinei în Statele Unite au crescut săptămâna trecută după ce alianţa OPEC+, condusă de Arabia Saudită şi Rusia, a decis reducerea producţiei cu circa două milioane barili pe zi (mbz), ceea ce reprezintă cea mai mare reducere a ofertei de petrol începând din mai 2020.

Media preţurilor benzinei în SUA este în prezent de circa 3,87 dolari galonul (3,78 litri), un nivel ridicat, dar sub creşterea record de 5,02 dolari galonul din iunie, conform Asociaţiei Automobilistice americane.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău