Sute de elevi au vizitat muzeul băncii centrale. Vizitele vor fi extinse

24 Mart. 2023, 17:43
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Mart. 2023, 17:43 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Națională a Moldovei (BNM), în calitate de coordonator al procesului de educație financiară în țara noastră, continuă activitățile în cadrul proiectului internațional Global Money Week 2023, care reunește 176 de țări. În această săptămână, sute de elevi au vizitat în muzeul băncii centrale, pentru a descoperi istoria banilor, precum și colecția impresionantă de monede comemorative și jubiliare, confecționate din argint și aur. De asemenea, vizitatorii au avut parte de o prezentare interactivă ale elementelor de siguranță de pe bancnotele de lei moldovenești, care a inclus și curiozități legate de procesul de tipărire a banilor.

Urmare interesului sporit din partea publicului, vizitele la sala de expoziții a BNM au fost extinse și pentru următoarele săptămâni. Astfel, banca centrală manifestă deschidere către public și intenția de a ajuta cetățenii să capete cât mai multe cunoștințe despre conceptele financiar-bancare.

În context, se înscrie și primul forum de educație financiară din Republica Moldova, organizat de BNM pe 21 martie 2023, care a lansat o platformă de discuții între oficiali, parteneri externi și societatea civilă și, totodată, procesul de elaborare a strategiei de educație financiară din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, care a reunit aproape 150 de participanți , au fost abordate subiecte precum: importanța strategiei de educație financiară pentru bunăstarea cetățenilor și dezvoltarea economică a țării, rezultatele educației financiare la nivel regional, colaborarea dintre instituțiile publice și cele private și contribuția ei la educația financiară, pregătirea tinerei generații pentru a se integra în economia de piață, educația financiară în instituțiile de învățământ și însemnătatea acesteia în era digitalizării.

De asemenea, în zilele următoare, experții BNM vor susține o sesiune financiară tematică pentru elevii de la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, care și-au dorit o comunicare interactivă cu specialiștii în domeniul politicii monetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pe parcursul anilor, la proiectul internațional Global Money Week 2023 s-au alăturat diferite instituții publice, organizații non-guvernamentale, reprezentanți ai mediului financiar-bancar, ai societății civile ș.a., venind în susținerea cetățenilor cu informații din domeniul financiar, utile pentru consumatori în luarea deciziilor financiare.

Instituțiile participante la Global Money Week, care în acest an are loc între 20 și 26 martie 2023, vor aduce la cunoștința Băncii Naționale, în calitate de coordonator, programul activităților desfășurate, care vin să confirme unificarea eforturilor de educație financiară la toate nivelurile în sprijinul cetățenilor.

Banca Națională a Moldovei desfășoară și alte proiecte de educație financiară, destinate pentru diverse categorii de populație, între care „În lumea lui Bănuț”Tabăra de educație financiară „Dă sens banilor”, „O zi de vacanță la BNM”, „Drumul banilor”, „Generația I – independența financiară” ș.a. În cadrul acestora,  participanții au posibilitatea să capete abilități de gestionare eficientă a veniturilor de care dispun, pentru a-și asigura stabilitate și bunăstare.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău