Țara care și-a numărat insulele și a descoperit că are cu 7.000 mai multe decât se știa

08 Mart. 2023, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mart. 2023, 11:19 // Actual //  Lupu Eduard

Japonia şi-a renumărat insulele şi a descoperit că are cu 7.000 mai multe decât ştia până acum, relatează CNN.

Cartografierea digitală de către Autoritatea pentru Informaţii Geospaţiale a Japoniei (GSI) a arătat recent că sunt 14.125 de insule în teritoriul japonez, mai mult decât dublu faţă de numărul de 6.852, folosit oficial de la un raport din 1987 al Gărzii de Coastă a Japoniei.

Totuşi, GSI a subliniat, în această săptămână, că noul număr reflectă progresele în tehnologie şi detaliile hărţilor folosite pentru numărare, fără a se schimba suprafaţa totală de pământ aflată în posesia Japoniei.

Autoritatea a afirmat că, deşi nu există un acord internaţional privind modalitatea de numărare a insulelor, a folosit acelaşi criteriu al dimensiunilor ca şi cercetarea anterioară, de acum 35 de ani. Aceasta presupune numărarea tuturor suprafeţelor de pământ apărute în mod natural cu o circumferinţă de cel puţin 100 de metri.

Noul număr nu include terenul redobândit artificial.

Insulele din jurul Japoniei au fost în mijlocul mai multor dispute teritoriale.

Japonia revendică insulele Kurile de sud, deţinute de Rusia, dar pe care Tokyo le numeşte Teritoriile de Nord, aceasta fiind o dispută care datează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au confiscat de la Japonia.

Japonia mai are o revendicare istorică asupra insulelor nelocuite Senkaku din Marea Chinei de Est, pe care o administrează în prezent, dar China a contrazis în mod repetat această revendicare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău