UE sporește asistența oferită refugiaților care au ajuns în Republica Moldova. Va fi amenajat un depozit de stocare

12 Apr. 2022, 18:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Apr. 2022, 18:06 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În municipiul Chișinău va fi amenajat un depozit care va fi pus la dispoziția partenerilor pentru stocarea ajutorului umanitar și pentru livrarea a peste 1200 de corturi și 4000 de pături pentru persoanele refugiate, anunță Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

„În vreme ce agresiunea militară rusă asupra Ucrainei se desfășoară într-un mod devastator de brutal, nevoile umanitare ale oamenilor afectați cresc exponențial. Pentru a putea oferi un colac de salvare tuturor celor care au nevoie, trebuie mobilizate toate capacitățile disponibile. Acesta este motivul pentru care UE – pe lângă ajutorul financiar oferit partenerilor umanitari – oferă și sprijin operațional concret. Prin mobilizarea Capacității Europene de Răspuns Umanitar și operarea acesteia în Republica Moldova, UE își reafirmă sprijinul pentru țările care găzduiesc refugiații ce fug de ororile acestui conflict”, a spus Janez Lenarčič, Comisarul European pentru Managementul Crizelor.

Războiul din Ucraina a forțat deja peste 4,3 milioane de oameni să fugă în țările vecine precum Republica Moldova, România, Polonia, Slovacia și Ungaria, majoritatea dintre aceștia fiind femei și copii.

La începutul acestui an, UE a alocat un fond suplimentar de 3 milioane de euro pentru asistență umanitară oferită Republicii Moldova, pe lângă cele 5 milioane de euro deja oferite în stadiul incipient al crizei.

Finanțarea urmărește să ofere sprijin de urgență la punctele de trecere ale frontierei și punctele de tranzit, condiții minime de trai în centrele de cazare și asistență financiară în numerar pentru persoanele vulnerabile strămutate pentru ca acestea sa poată acoperi nevoile de bază în Republica Moldova.

Totodată, 18 state membre ale UE și Norvegia au oferit Republicii Moldova asistență prin intermediul Mecanismul de protecție civilă al UE (rescEU). Aceasta include, printre altele, articole de adăpost, asistență medicală, alimente și provizii de energie. Având în vedere amploarea nevoilor, Comisia Europeană a mobilizat, de asemenea, echipamente medicale din stocurile medicale rescEU din Germania, Ungaria și Regatul Țărilor de Jos.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău