Un expert american în criptomonede a fost arestat. A ajutat Coreea de Nord să evite sancțiunile SUA

13 Apr. 2022, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Apr. 2022, 11:21 // Actual //  MD Bani

Un fost cercetător american la un grup de criptomonede a fost condamnat la mai mult de cinci ani de închisoare, fiind învinuit de conspirație. Potrivit BBC, expertul în crypto a ajutat Coreea de Nord să evite sancțiunile SUA folosind criptomonede.

Virgil Griffith a pledat vinovat că a conspirat încălcând astfel legea Statelor Unite. Anterior a lucrat pentru Fundația Ethereum, o organizație non-profit axată pe tehnologia din spatele criptomonedei Ether.

Pedeapsa a fost pedeapsa minimă de închisoare cerută de procurori. De asemenea, a fost amendat cu 100.000 de dolari. Bărbatul în vârstă de 39 de ani risca o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare și o amendă de un milion de dolari.

În septembrie, Griffith a pledat vinovat că a conspirat pentru încălcarea Actului SUA privind puterile economice de urgență internaționale, călătorind în capitala Coreei de Nord, Phenian, pentru a susține o prezentare despre tehnologia blockchain.

Potrivit procurorilor, Griffith, care are un doctorat de la Institutul de Tehnologie din California, a călătorit în Coreea de Nord prin China în aprilie 2019 pentru a vorbi la Conferința Blockchain și Cryptocurrency de la Pyongyang, în ciuda faptului că i s-a refuzat permisiunea de a merge de la Departamentul de Stat al SUA.

Procurorii au spus că Griffith a înțeles că informațiile ar putea fi folosite pentru a evita sancțiunile pe care Washington le-a impus Coreei de Nord pentru dezvoltarea armelor nucleare.

În septembrie, Departamentul de Justiție al SUA a declarat că „a pus în pericol securitatea națională a Statelor Unite”, subminând sancțiunile.

Fundația Ethereum a declarat, la momentul arestării lui Griffith, că nu a aprobat sau sprijinit călătoria lui în Coreea de Nord.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău